Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Банките по пътя към еврозоната

Правилата на ЕЦБ тестваха финансовата стабилност на българските финансови посредници

1
 
7
 
6
qzmp до: redcretin
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Стрес тестът е надзорно упражнение, което чрез хипотетични (подчертавам думата) сценарии цели да оцени способността на банките да поемат неочаквани загуби за капитала.
Оценка на банките дали са адекватни или не, в реалния смисъл на думата, се дава на базата на надзорен преглед, като основни показатели за това са отношенията на обща капиталова адекватност и на адекватност на базовия собствен капитал от първи ред.
Това как ще се представят банките в едно такова упражнение, зависи силно от заложената методология, която е стандартна (данък върху печалбата от 30% струва ли Ви се възможен сценарий за България?).
Гледам желаете да влеете негативизъм, затова погледнете резултатите на други европейски банки от европейския стрес тест, проведен през 2018 г. или дори 2016 г., за да ни кажете там пък кои са "неадекватни" според Вашите разбирания.
Как решихте, че тези банки са 33% от сектора? Първо, в упражнението са включени 6 от 20 кредитни институции (не броя клоновете). Второ, на база на какво изчислихте тези 33% - активи, депозити, кредити, кредити към домакинствата, печалба?
Преди да пишете подобни коментари (не сте единственият, не го приемайте лично), се замислете, дали толкова негативна енергия е полезна и за Вас.
Приятен ден! :)
6
 
5
 
5
Dr. Vatnikov до: Shadow1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Имам предвид този ing5rov, на който сте отговорили.
9
 
7
 
4
Dr. Vatnikov до: Shadow1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Това е трол копейник, зачислен тук да бълва негативизъм и да плюе, не му се връзвайте. Поне да ги избираха с някакви познания.
7
 
13
 
3
Shadow1 до: redcretin
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Значи просто поръчай ти следващата статия, за банките, да е негативна. И всичко ще си дойде на мястото. Няма нужда да ми благодариш за идеята.
6
 
10
 
2
ing5rov до: redcretin
преди 8 месеца
колко процента е измамата в банковия бизнес ?
11
 
14
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Не се коментира, че от 6 проверени банки 2 са били принудени да внесат промени поради неадекватност? Интересно, значи 33% от сектора е гнил - и го няма в похвалната поръчкова статия :)