IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресмените гласуваха за отстраняването на Тръмп

Ясното партийно разделение обаче може да успокои президента за гласуването в Сената

08:23 | 19.12.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент по време на събитие в щата Мичиган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент по време на събитие в щата Мичиган. Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп стана третият в историята на САЩ президент, за когото конгресмените решиха, че е извършил достатъчно престъпления, за да бъде отстранен от пост, пише The Wall Street Journal. Досега само Андрю Джаксън и Бил Клинтън са стигали до тази фаза в 243-годишната история на САЩ. Ричард Никсън пък се оттегли от поста си преди Камарата на представителите да гласува импийчмънт срещу него.

Американската камара на представителите приключи работата си за сряда, след като гласува за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп по две обвинения, на маратонско заседание от около 11 часа и 50 минути. Конгресмените заключиха, че той е виновен по две обвинения и предадоха случая за окончателно разследване и гласуване в Сената. Но там той почти сигурно ще бъде защитен от републиканците и няма да стане първият в историята реално изгонен от Белия дом.

Пред свои привърженици в щата Мичиган Тръмп нарече гласуването политическо самоубийство за Демократическата партия. Президентът каза още, че по този начин демократите се опитват да "отменят" вота на милиони американци, предаде DPA. Тръмп осъди и "омразата" на "радикалната левица" в Конгреса.

На митинга в Мичиган вицепрезидентът Майк Пенс каза, че демократите се опитват да отстранят Тръмп от поста, защото разбират, че е невъзможно да го победят на избори.

Както се очакваше, конгресмените гласуваха според партийната си принадлежност. По обвинението в злоупотреба с власт "за" се обявиха 230, а против - 197 конгресмени. За обвинението, че е възпрепятствал определеното от конституцията право на Конгреса да разследва президента вотът бе 229 на 198 гласа. Всички републиканци гласуваха "против" и в двата случая, двама демократи се присъединиха към тях, а един демократ гласува с "да" по първото и с "не" по второто обвинение.

Сега въпросът се придвижва до Сената за съдебен процес, където ще бъдат необходими две трети гласове за отстраняване на Тръмп от длъжност. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл заяви, че не вижда сценарии, в които Тръмп да бъде осъден. Сенатът е доминиран от сенатори от партията на Тръмп, а и враговете му трябва да спечелят още 20 от тях, за да постигнат победа. Въпреки това Сенатът не може да откаже да изпълни конституционните си задължения единствен в САЩ да проведе своеобразен процес срещу държавния глава.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
TomaNeverni
преди 4 години
https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/0saieTopgr-ikoE47oqu807hg1g=/78x0:2578x1875/920x613/filters:focal(78x0:2578x1875):format(webp)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/55906519/1_bx4F1XnjPRG1025zJ2yaUQ.0.jpeg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
TomaNeverni
преди 4 години
Donald Forever
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 4 години
А ти пиеш ли си хапчетата? макар че отговора е ясен на висчки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
Светът гласува - "ЗА" отстраняването на муцката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 4 години
хехе хе,всички знаем как се надуват балоните му - на кредити и наливане на ликвидност, все по-ниски лихви... ко върти ли питаш?Печатницата на фед върти както никога до сегаДори има съмнения че данните на агенциите му са манипулирани - част от които ти цитирашМъчат се сите еврей да го добутат до октомври 2020, а после и потоп...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Solar Power
преди 4 години
Та как върти :) ? Рекордно ниска безработица и растеж на средната класа. Кое точно върти аз не разбрах ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
kane
преди 4 години
Тръмп вече не е президент според камарата на представителите. Импийчнът е. Третия в историята на сащ след Клинтън и ДжонсънТой официално, законо е отстранен от поста си!Сената сега е длъжен да потвърди или отхвърли уволнението муМного републиканци го неневиждат и ако пожелаят е на по-малко от 20 гласа аутДори да съумее да остане на власт петното върху него никога няма да бъде изтрито и ако е кандидат на избори 2020 ще бъде импийчнатият вече кандидат пс.така става като въртиш страната както въртиш бизнеса си - говедар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още