IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Петров: Бъдещето за младите фермери в България е добро

За възпитаниците на аграрните университети има все по-лесна реализация, твърди председателят на УС на Национална асоциация на младите фермери в България

13:50 | 19.12.19 г.
Петър Петров: Бъдещето за младите фермери в България е добро

Бъдещето за младите фермери в България е добро. С новия Закон за земята ще имаме по-добър достъп до земя. Имаме поети ангажименти от Фонда на фондовете и други институции, че ще се направят финансови продукти за по-добър достъп до средства. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  Петър Петров, председател на УС на Национална асоциация на младите фермери в България.

Според него за възпитаниците на аграрните университети има все по-лесна реализация. Също така все повече големи фирми в бранша се насочват по модела на работа на IT сектора, добави експертът. 

"Общото за всички стартъпи в областта е, че изискват нещо много иновативно в сферата на хранително-вкусовата индустрия въпреки традиционализма на българина в това отношение", поясни Петров.

Според него най-важното е да има идея, която да обедини хора. По думите му стартъпът, за бъде подкрепен финансово, следва да има екип от хора, дори и идеята му да не е съвсем очертана от самото начало.

Гостът коментира и формите за подпомагане на този тип компании. "Първата е чисто концептуална форма, която осигурява подпомагане на растежа - нефинансова помощ. Помощта може да бъде и грантова. Третата форма е на база хората да продадат част от бизнеса си на инвеститорите", уточни той.

Петров отбеляза, че основен приоритет би трябвало да бъдат не толкова нови хора в земеделието, колкото запазване на вече съществуващите.

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още