IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Сделката с Китай ще бъде подписана през януари

Силата на щатския долар е знак за силата на американската икономика, смята американският финансов министър

21:17 | 19.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американският финансов министър Стивън Манучин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският финансов министър Стивън Манучин. Снимка: Ройтерс

Американският финансов министър Стивън Манучин изрази в четвъртък увереност пред финансовата телевизия CNBC, че търговската сделка с Китай ще бъде официално представена и подписана в началото на януари.

Според Манучин търговският договор вече е на хартия и преведен, като не е отворен за предоговаряне, освен за незначителни корекции от правна гледна точка. Самото подписване и оповестяване на търговското споразумение ще бъде в началото на януари.

Освен това министърът заяви, че Пекин ще удвои покупките на селскостопански стоки от САЩ, опровергавайки твърдения, че Китай не е поел ангажимент за точния обем, за който настояват официалните представители на Белия дом.

Манучин подчерта, че договорената сделка ще има обвързващо изпълнение, което дава право на президента на САЩ Доналд Тръмп да въведе допълнителни митнически тарифи, ако не бъдат решени възникналите двустранни спорове.

Финансистът добави, че приоритетът на правителството е прилагането на "първа фаза" от споразумението, като отбелязва, че администрацията също така е готова да работи усилено и по "втората фаза".

По-рано в четвъртък говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фън обяви, че Китай и Съединените щати остават в тясна комуникация с оглед на предстоящото подписване на "първа фаза" от двустранната търговска сделка.

Американският финансов  министър коментира и тристранното търговско споразумение САЩ-Мексико-Канада, известно като USMCA, отбелязвайки, че то трябва да добави 0,5% към БВП на Съединените щати. Той отбеляза, че много от валутните разпоредби в търговския пакт USMCA са били въведени и в "първата фаза" на търговската сделка с Китай.

Освен това Манучин е на мнение, че силата на щатския долар е знак за силата на американската икономика. Относно високите нива на щатската валута спрямо еврото той коментари, че отрицателните лихви в Европа са накарали редица банки да държат долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Local_Person
преди 4 години
Китайците се наиграха и дойде време да си видят икономиката - тоест повече няма как да се правят на интересни, Тръмп щеше да ги докара до криза ако отлагат още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още