IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки перипетиите 2019 беше успешна година за биковете на Wall Street*

Според прогнозите индексът S&P трябваше да достигне ниво от 3100 пункта, а той дори го надмина

11:14 | 03.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

През 2018 г. както Citigroup, така и JP Morgan направиха извънредно бичи прогнози за нивото на S&P 500 в края на 2019 г, а поради последните развития на динамичния търговски фронт и победата на Консервативната партия във Великобритания сега изглежда, че основните играчи на Wall Street ще се окажат прави.

Според прогнозите индексът S&P трябваше да достигне ниво от 3100 пункта, а той дори го надмина, като затвори на 30 декември при 3221,32 пункта. Тобиас Левкович, главен стратег за търговията с акции в Citigroup, правилно постави голямо тегло върху пазарна паника в своето предвиждане. „Късмет, това се нарича късмет“, каза Левкович, преди да обясни, че моделът му за „паническа еуфория“ е един от основните участници в неговото прогнозиране.

Джон Норманд, ръководител на основната стратегия за кръстосани активи в JP Morgan, сравнява миналите рецесии с поевтиняването на акциите през 2018 г. и заключи, че инвеститорите се подготвят за предстояща рецесия, която той въпреки това не очакваше.

И двата подхода трябва да бъдат стандартна част от инструментариума на всеки инвеститор. Когато борсите изпадат в паника или прекален оптимизъм те предлагат големи възможности за печелене на пари. Онези, които са в състояние да възприемат хладнокръвно мнение за това, което се случва с цените на акциите в даден момент го сравняват с това, което вероятно ще се случи, може би ще са по-печеливши, но както всички знаем борсовата игра е изградена основно на доверие и интуиция.

Тази година борсовите индекси се повишаваха толкова пъти, колкото и спадаха. Това отчасти се случи и защото Федералният резерв обърна курса на паричната си политика и доходността на облигациите се понижи. Левкович например очакваше точно обратното, мислейки, че увеличаването на заплатите ще доведе до инфлация и по-висока доходност на облигациите. Норманд беше по-предпазлив към предвиждането на действията на Фед, но не очакваше институцията да предприеме толкова големи облекчения.

Неуспехът на толкова важен елемент от финансовата прогноза, като политиката на Фед, не попречи на общия успех на прогнозите за пазара през 2019 г. Това показва, че страховете от рецесия бяха прекалени. Една сравнително стабилната икономика, както очакваше и Норманд, беше достатъчна, за да доведе до няколко ралита на борсите, след като инвеститорите бяха готови за нещо много по-лошо.

Всички прогнози изглеждаха обречени на провал през ноември, когато борсовите индекси спаднаха до едни от най-ниските си нива изобщо. Тогава Левкович намали първоначалните си прогнози за печалбите от акции през 2020 г., за да отрази предполагаемата много ниска начална точка. И тогава дойде декември месец, в който борсите отчетоха няколко ралита досега, след като беше обявено приближаването до сделка между двете най-големи икономики в света, която да сложи край на търговската война, забавила глобалния растеж и засилила страховете от изпадане в рецесия.

Но все пак, борсите останаха бичи тази година, макар че повечето от играчите на Wall Street бяха твърде предпазливи. Goldman Sachs очакваше S&P да достигне 3000 пункта, въпреки че каза, че тази прогноза е направена с голяма несигурност. Мерил Линч от Bank of America смяташе, че поради наличието на четирите повишения на лихвата на Фед и разпродажбата от края на 2018 г., в бъдеще S&P ще достигне едва 2900 пункта. Всъщност индексът падна под мястото, на което започна годината само един ден след началото на януари. Morgan Stanley тогава прогнозира индексът S&P да достигне ниво от 2750 пункта, докато френските банки бяха още по-мечешки настроени, като Société Générale предсказа нивото на S&P да бъде 2400 пункта в края на годината, около 25% под нивото, на което индексът се намира сега.

Прогнозите ще бъдат още по-трудни тази година. Измервателите на пазарни настроения не са нито прекалено предпазливи, нито твърде бичи. Норманд твърди, че стабилната икономическа среда и усилието на централните банки да задържат и намалят геополитическия риск трябва да допринесат за осъществяване на разумно прогнозиране.

Това изглежда като напълно разумна позиция. Мечи пазар може да бъде осъществен при връщане на риска около Brexit и търговските борби. „Както научихме по трудния начин отношението и решенията на Тръмп могат да се променят в последния момент ", предупреди Кати Лиен, управляващ директор на отдела за валутна стратегия в BK Asset Management, по отношение на близкото търговско споразумение. Евентуален бичи пазар може да се основава на бум на кредитирането след намаляване на лихвените проценти на Фед, подпомагане на банковите печалби и повишаване на оценките на акциите или възвръщане на европейската икономика към живота.

Това е въпрос, който мнозина започнаха да си задават, тъй като изглежда, че вече бяха изчистени два основни източника на несигурност, които дълго време държаха инвеститорите на ръба през 2019 г.

Председателят на Фед Джером Пауъл вдигна летвата за повишаване на лихвените проценти миналата сряда с аргумента, че за промяна на политиката ще е необходимо трайно и значително увеличение на инфлацията. Това изглежда трудно постижима задача, тъй като базовата инфлация в САЩ, която Федералният резерв отчита при вземане на политическите си решения, е нараснала с 1,6% на годишна база през октомври, оставайки под целта на централната банка от 2% ръст на инфлацията.

Постоянните опасения, че американската икономика в крайна сметка ще се поддаде на забавянето на глобалния растеж и ще претърпи първата си рецесия след 2007-2009 г., доведоха до натрупване на мечи настроения и съмнения относно запазване на доходността на акциите.

Намалението на лихвените проценти от страна на Фед три пъти тази година обаче спомогна за стимулиране на финансовите условия и поддържане на равномерния икономически ръст.

Търговската сделка, договорена от САЩ и Китай, разсея напрежението между двете най-големи икономики в света и може да помогне за увеличаване на корпоративните печалби и стабилизиране на глобалната икономика през следващата година, смятат анализаторите.

Това би било положително за акциите и предполага, че анализаторите също могат да надградят очакванията си за пазара през 2020 г.

Анализаторите на политиката обаче твърдят, че все още има противоречия между двете страни, които ще продължат да бъдат в центъра на вниманието и евентуален източник на нестабилност на пазара. Те включват проблеми с националната сигурност, продължаващия сблъсък между САЩ и Китай относно технологиите и загрижеността на САЩ за правата на човека в Хонконг и сред китайското мюсюлманско население.

„Ключът е, че казвате на бизнеса не само тарифите няма да се повишават, но и ще намаляват. Най-големите последици от това са, че може да започнете да наблюдавате увеличаване на бизнес разходите, докато доверието се завръща“, каза Даниел Клифтън, ръководител на политическото проучване на „Стратегии“.

В изявление САЩ твърдят, че сделката изисква структурни реформи и други промени от страна на Китай в областта на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, селското стопанство, финансовите услуги и валутата. Главният икономист на Citigroup Сезар Рохас заяви, че потенциалната деескалация на търговското напрежение трябва да бъде положителна за насърчаване на оптимизма на борсовите играчи и да подпомогне текущото възстановяване на производството.

Том Блок, стратег по политиката на Вашингтон заяви, че най-голямата особеност на сделката е несигурността от по-нататъшна ескалация. „Защото Президентът разглежда непредсказуемостта и изненадата като крайъгълен камък в уменията си за преговори. Пазарът трябва да бъде скептичен и да наблюдава какво се случва с всяка стъпка", каза той.

Робърт Лайтайзър, главният търговски преговарящ на САЩ, заяви, че сделката може да бъде подписана през януари. Той каза, че американската търговия с Китай ще нарасне с 200 милиарда долара за две години, а търговският дефицит ще намалее в резултат на сделката.

Според анализатори в крайна сметка ще бъде постигнато и по-задълбочено споразумение по въпросите на интелектуалната собственост и трансфера на технологии.

Пазарните стратези, анкетирани от CNBC, очакваха само около 5% увеличение на S&P 500 до около 3318 пункта за 2020 г., но ако очакванията за печалбите сега започнат да се увеличават, тези цели също трябва да се повишат.

Куинси Кросби, главен пазарен стратег в Prudmental Financial, заяви, че промяната в тона може да бъде положителна за международните пазари, както и за американските акции.

„Ако търговската война отново ескалира, това ще навреди на доверието в САЩ и ще окаже по-голям натиск върху китайската икономика и в крайна сметка може би в американската икономика,“ каза Кросби. „Китайската икономика, като втората по големина икономика, спомага за разширяване на световната търговия. Това трябва да облекчи част от натиска върху Китай и да позволи на китайската икономика да започне да набира известна скорост и сила. Предполага се, че това би трябвало да подпомогне способността на американските компании да продават в китайската икономика. "

Нека се върнем на Wall Street. Смело можем да твърдим, че тази година инвеститорите се изявиха като истински бикове. Индексът S&P 500 отчете увеличение от над 27% на годишна база, което е най-голямото годишно покачване в стойността на бенчмарка от 2013 г. насам. Индексите Dow и Nasdaq пък отчитат годишно увеличение от съответно 21% и 32%.

*Информацията е актуална към 31 декември 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още