IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдният министър: Няма процедура срещу България заради отвореното финансиране на партиите

Очаква се в първите месеци на следващата година депутатите да премахнат въведената през лятото възможност бизнесът да финансира партии

16:18 | 20.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Нямаме обратна негативна реакция във връзка с промените в Закона за политическите партии и Изборния кодекс от месец юли. Това каза правосъдният министър Данаил Кирилов по време на днешния парламентарен контрол, цитиран от Агенция „Фокус“.

Той бе в Народното събрание, за да отговори на въпрос на депутата от БСП Крум Зарков във връзка с риск от процедура срещу България от страна на Групата държави срещу корупцията към Съвета на Европа (GRECO) заради неотдавнашните законодателни промени, с които се позволява неограничено финансиране на политически партии от частни лица.

„Действително потвърждавам вашата информация, че е имало медийни публикации по отношение на проявен интерес от групата държави срещу корупцията по въпроса с измененията в Изборния кодекс и Закона за политическите партии от месец юли“, каза Кирилов. Той потвърди, че след изслушването групата за борба с корупцията не е инициирала последващи действия във връзка с получената информация и становищата на страните. „В тази връзка по отношение на действия от страна на правителствата считам, че не са необходими“, подчерта правосъдният министър.

Междувременно се появи информация, че се очаква в първите месеци на следващата година депутатите да премахнат въведената през лятото възможност бизнесът да финансира партии. Засега партиите в парламента изглежда са единодушни, че то трябва пак да бъде забранено, както беше до лятото на тази година, съобщава Mediapool.

До намаляването на субсидията за партиите се стигна, след като в началото на юни, в разгара на скандала с надвзетите партийни субсидии, премиерът Бойко Борисов обяви, че предлага орязване на субсидиите от 11 на 1 лев на глас. След ожесточени спорове депутатите направиха актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 г., където записаха, че размерът на субсидията е 1 лев. В Закона за политическите партии пък бе разписано, че политическите формации могат да получават на практика безлимитни „дарения“ от бизнеса. По време на обсъжданията на бюджета за догодина пък се реши субсидиите на партиите да бъдат в размер на 8 лв. за действителен глас, което е в противоречие с нуждата за допълнително финансиране от страна на фирмите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още