IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постигнато е съгласие по ключови въпроси от пакета „Мобилност“

Връщането на камиона в страната, в която е регистрирана фирмата, на осем седмици, остава

18:12 | 20.12.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Посланиците на страните членки към ЕС постигнаха съгласие по ключови въпроси от пакета „Мобилност“.

Връщането на камиона в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, както и максималната почивка от 45 часа в кабината остават в одобрения текст, предава БНР.

Посланиците поясняват, че целта на връщането на камионите е да се даде възможност на водачите да се завръщат у дома заедно с превозното средство в края на своя втори 4-седмичен работен цикъл.

За почивката се пояснява, че ако тя е извън дома, то настаняването трябва да се плати от работодателя. Въпреки че нормалната седмична почивка не може да бъде ползвана в зона за паркиране, ЕС ще насърчава изграждането и използването на безопасни и сигурни зони за паркиране, се казва в текста. 

По отношение на каботажа - извършването на транспортни операции извън собствената държава, сегашната система, която допуска максимум 3 операции за 7 дни, ще остане непроменена. За да се предотврати системният каботаж, ще бъде въведен срок на прекъсване от 4 дни, преди да могат да се извършват по-нататъшни каботажни превози в същата страна със същото превозно средство.

По време на тези операции ще се прилага пълният режим на командироване от първия ден на операцията. Въвеждането на т.нар. умни тахографи ще стане на три етапа. Новите камиони ще трябва да бъдат оборудвани с тях през 2023 година, превозните средства с аналогов или цифров тахограф -  до края на 2024 г., а оборудваните с първата версия от този тип тахографи до 2025 г. За да влезе в сила този текст, той трябва да бъде официално приет първо от Съвета, а след това от Европейския парламент.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Спирането на превозите може да подобри качеството на въздуха . Ако ще искаме високи еко - стандарти трябва да ги спазваме .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още