IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Керемедчиев: Тръмп заменя военните с икономическите сили при прилагане на натиск

Следващият мандат на американския президент ще бъде още по-агресивен, смята бившият заместник-министър на външните работи и икономиката

10:00 | 21.12.19 г. 1
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Гражданите на САЩ видяха в действителност как президентът Доналд Тръмп имплементира слогана „Америка на първо място“. САЩ успяха да се наложат през последните 3 години от управлението на Тръмп като водеща икономическа сила. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър външните работи и икономиката, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Политиката на САЩ се промени изцяло от това да харчи трилиони долари за военни операции. От 2001 г. досега са похарчени около 4 трлн. долара за военни операции с нулев ефект в Афганистан, Сирия и Ирак. Доктрината на Тръмп е точно обратната", коментира гостът.

Керемедчиев обясни, че Тръмп е решил да не използва американските военни в конфликтни точки, а да използва огромната икономика на САЩ като успешен инструмент за натиск.

"Пример за това е търговската война с Китай, икономическите санкции срещу Иран и натискът срещу ЕС".

Според него си личи, че този механизъм работи.

"От друга страна, спестените пари от военни операции и търговските сделки с все повече страни за американска военна продукция носят реални икономически облаги на САЩ", посочва той.

По думите му безработицата в САЩ е най-ниските си нива за последните десетилетия и поради това доверието към Тръмп е високо.

"Не очаквам резки действия от Тръмп през 2020 г., тъй като той вече е ангажиран с предизборната си кампания", подчертава Керемедчиев.

Той прогнозира, че президентът Тръмп ще спечели предстоящите избори.

"Следващият мандат на Тръмп ще е още по-агресивен, тъй като той няма да бъде подложен на бремето от предстоящо преизбиране. Това ще бъде неговият втори последен мандат. Неговите ръце ще бъдат развързани да използва максимално агресивността на американската външна политика от гледна точка на икономиката", добавя още гостът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 4 години
Втория му мандат ще бъде още по агресивен ако бъде преизбран А това не е съвсем сигурно Особено ако кандидат на демократите бъде бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумберг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още