IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook осуети операции за манипулиране на общественото мнение за Тръмп

Компанията е разбила мрежа, управлявана от територията на Виетнам и САЩ, която е изпращала до американците послания в подкрепа на сегашния президент

15:30 | 21.12.19 г. 2
<p>
	Американският президент на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американската технологична компания Facebook съобщи, че е осуетила две операции с цел манипулиране на общественото мнение, разбивайки по-специално мрежа, управлявана от територията на Виетнам и САЩ, която изпращала до американците послания в подкрепа на президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес. 

Интернет гигантът е заличил над 600 акаунта във Facebook и Instagram.

В тези страници, групи и профили са били споделяни главно текстове на медийната групировка Epoch Times (свързана с духовното движение Фалун Гонг, забранено в Китай) и на BL - американска пропрезидентски настроена медия.

Лицата, замесени в тази кампания, са използвали фалшиви профили, за да управляват своите страници и групи, да разпространяват постове автоматично и да пренасочват потребителите към други сайтове, уточни Натаниъл Глайкър, ръководител на политиките за киберсигурност на Facebook.

В някои профили били качени и снимки, генерирани от изкуствен интелект, с цел извършителите да се представят за американци. Те споделяли текстове, изображения и монтажи на теми, свързани с политиката на САЩ, процедурата за импийчмънт на Доналд Тръмп, религията, търговията и семейните ценности.

Другата операция, прекратена от Facebook, е била ръководена от територията на Грузия и насочена към жителите на тази кавказка страна, разтърсвана през последните седмици от тежка политическа криза.

През октомври социалната мрежа заяви, че е блокирала 4 операции за манипулиране на общественото мнение, осъществявани от групи, подкрепяни от Иран и Русия, както и друга дезинформационна операция, водена от руска територия в ред африкански държави.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Кремена
преди 4 години
Според изявление на Епок Медиа Груп, Епок Таймс Виетнам, чиято публикация е BL (собственици на премахнатите профили), не е част от Епок Медиа Груп от октомври 2018 г. насам. https://***.theepochtimes.com/facebook-errs-in-connecting-epoch-media-group-to-bl_3180838.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
vstoykov
преди 4 години
А нещо прави ли срещу операциите за манипулиране на общественото мнение от другата страна?А как ще коментират това, че самите Facebook манипулират общественото мнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още