IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова не отрече евентуално участие на „Изправи се.БГ“ в избори

„Изправи се” е думата за 2020 г., а за 2019 г. - „мост”, заради моста, който леви и десни направиха в София в името на обединението срещу авторитарното управление, заяви Манолова

16:30 | 21.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мая Манолова. Снимка:&nbsp;<em>Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Мая Манолова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бившият омбудсман Мая Манолова заяви, че гражданската платформа „Изправи се.БГ“ няма да става партия, но не отрече, че няма да участва в избори.

„Обединението на гражданите е по-силно от всяка партия“ посочи Манолова в интервю за „Дарик радио“. „Имаме вече клонове във Видин и Пазарджик. Хората искат да се обединят и да застанат заедно – и партийни хора има при нас, и безпартийни, и експерти, и симпатизиращи и несимпатизиращи на партиите“, добави още тя.

Манолова подчерта, че до редовните избори има много време и не е на дневен ред да обсъжда в момента формулата за явяване на гражданската платформа "Изправи се.БГ" на парламентарния вот.

Тенденцията от тези избори обаче ще продължи – моделът на управление беше тежко ударен на местните избори, подчерта Мая Манолова. 

Според нея най-знаково е било обединението между левите и десните хора в София по време на изборите. Изгради се мост между левите и десните, за да защитят демокрацията. Благодаря на хората  с всякаква ориентация, на партийни и непартийни, които застанаха зад мен, за да сменим авторитарния модел на управление, каза тя.

Манолова определи като знаково, че Граждански комитет, какъвто беше този за издигането ѝ като независим кандидат, получи подкрепата на над 190 хиляди души. Една НПО получи 10 % от вота в София, каза тя за "Спаси София". Обединението на гражданите е и причината да създадем „Изправи се.БГ” – хората се изправиха и се събраха, обясни още тя.

На въпрос какво не е преценила добре по време на изборите, тя отговори: „Не прецених цялата мощ на репресивната машина отсреща. Впрегнаха целия административен, финансов, репресивен и криминален ресурс. Тези избори бяха купени избори – нагло и пред очите на хората”, категорична бе Манолова.

Със сигурност съм могла да бъда и по-добра и да направя повече неща срещу манипулациите, покупко-продажбата на гласове. И не спирам да опитвам. Водим дело за касиране на изборите в София. Но се питам когато един мандат започва с купени гласове и корупция, как завършва? Подадохме над 30 сигнала само в единия изборен ден за купен вот, силови методи, нарушения на закона и видяхме отчетлива неангажираност и нежелание на властта да пази върховенството на правото и изборното право на гражданите, каза още Манолова.

Купуваше се открито, безнаказано и нагло. Делото ни за касирането на изборите в София е още на първа инстанции. Подадохме 40 тома с доказателства. Прави се съдебна експертиза. Искахме отваряне на чувалите с бюлетините, за да се провери нашето твърдение за манипулации. При президента,  на обсъждането, всички институции се съгласиха да има отваряне на чувалите, но в съда – не. А мястото е именно съдът, защото върховенството на правото е в чувалите. Те не могат да отчетат купения вот, но могат да покажат целия списък с манипулации, каза Манолова и посочи, че води делото, за да даде надежда на хората, че борбата за справедливост има смисъл, че в изборите има смисъл, коментира тя.

Желая успех на партията на Слави, отговори Манолова на въпрос за Слави Трифонов и защо не я е подкрепил той на Местните избори в София. Между двата тура аз не съм ходила по партийните централи да искам подкрепа. Не аз ходих по партиите, подчерта Манолова.

Благодаря на всички хора в дясно, на лидерите на мнение, които повярваха, че трябва да има обединение срещу модела, който ни управлява. Благодаря и на хората от другите части на политическия спектър. Повече така не може да се управлява нито столицата, нито България. 200 хиляди души в София го разбраха и гласуваха точно за тази промяна на модела, обобщи тя.

Манолова посочи, че ценности като честни избори, свобода на словото, върховенство на правото, честни избори, нормална среда за малкия и семеен бизнес, внимание към правата на обикновения човек и защитата му от силните на деня са приоритетите на Гражданската платформа „Изправи се.БГ”.

По повод кампанията за разширяване на Националната библиотека, Манолова посочи, че тя самата също е била в Настоятелството и подкрепя и идеята за дигитализация на книжния фонд на Библиотеката, и проекта за разширение на сградата. 6 млн. книги на Библиотеката са като 6 млн. българи, които сме останали тук - имаме нужда от спокоен и сигурен общ дом, посочи Манолова.

 „Изправи се” е думата за 2020 г., а за 2019 г. думата е „мост”, заради моста, който леви и десни направиха в София в името на обединението срещу авторитарното управление, каза още Манолова в рубриката на предаването за думата на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
Вся власть Советам!
преди 4 години
Мая, както винаги, много дейна:През 1983 1988 година завършва история в Младежкия институт в Москва.През 2006 година Манолова е сред вносителите на изменение в Наказателния кодекс, станало известно като Поправка Ванко 1, с което се намаляват наказанията за някои случаи на склоняване към проституция.[9] Изменението, което довежда до намаляване на присъдите на известни затворници, като Ванко 1 и Кондьо, е критикувано както от опозицията и медиите, така и от председателя на Народното събрание от БСП Георги Пирински, според когото то представлява едно много сериозно петно върху работата на парламента за цялата годинаВъв връзка с избора на Делян Пеевски за ръководител на Държавна агенция Национална сигурност през юни 2013, който довежда до продължили над една година масови протести срещу кабинета на Пламен Орешарски, през септември същата година Манолова заявява в интервю пред Нова телевизия Ако това ще ви успокои, аз предложих Делян Пеевски за председател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
На мен не ми се изправи. А иначе не му трябва много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още