IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney се намира на гребена на вълната, но въпросът с наследника на Боб Айгър остава

От началото на годината книжата на дружеството поскъпнаха с около 35 на сто, като се очаква 7 негови филмови продукции да преминат границата за приходи от 1 млрд. долара

18:30 | 21.12.19 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Disney Робърт Айгър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Disney Робърт Айгър. Снимка: Ройтерс

Беше вълшебна година за Disney. Акциите поскъпнаха с близо 35%. Филмовото студио вече разполага с 6 бокс офис разбивачи, преминали границата от приходи в размер на 1 млрд. долара, като „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ потенциално ще стане седмият. А стрийминг услугата Disney + сигнализира за смяна на статуквото в индустрията, като в същото време превърна „Бебе Йода“ в интернет феномен, пише CNN.

И така, какво може да направи изпълнителният директор на Disney Робърт "Боб" Айгър, който наскоро Time определи за „Бизнес личност на годината“? 

Какво може да се очаква от „къщата на мишката“ през следващата година? Още филми от Pixar, Marvel и основната марка Disney вече се пекат - както и непрекъснатите инвестиции във видео стрийминг и тематичните увеселителни паркове.

Това би трябвало да е достатъчно, за да бъде поддържана инерцията, според Майкъл Куджино, инвестиционен мениджър.

Холивудското господство на Disney трябва да помогне на компанията да поддържа темпа в бързо променящия се пейзаж на цифровите медии и да остане конкурентоспособна на имена като Comcast, Netflix. Apple, Amazon, както и на ViacomCBS и AT&T, компанията-майка на HBO, Warner Bros. и CNN.

Анализаторите на Wall Street гледат с изключително бичи настроения по отношение на Disney +.

Според анализатора Майкъл Нейтънсън пазарът усеща, че предстоят „големи неща“ през следващото тримесечие по отношение на платформата.

Успехът на Disney + може да помогне и на други аспекти от Disney. От стартирането на Disney + се възползва и платформата Hulu, която компанията предлага като част от пакет с Disney + и спортната стрийминг услуга ESPN +.

Проучване показва, че изтеглянията на приложението Hulu през първите три дни от старта на Disney + достигат най-високите си нива, след като Disney пое контрола над Hulu през май.

Но всичко ли ще бъде „розово“ през 2020 г.?

Disney ще трябва да продължи да интегрира филмовото студио на 21st Century Fox и телевизионните активи, които е придобила от Fox Corp. в сделка за над 70 млрд. долара, която пренесе запазената марка "The Simpsons" в портфолиото на Disney.

Но тук възниква един въпрос. Договорът на Айгър бе удължен преди две години до края на 2021 г., когато той ще навърши 70. Ще иска ли Disney отново да задържи своя изпълнителен директор и след това или ще го остави да се пенсионира?

"Ако Айгър реши отново да промени решението си, никой нямаше да има проблем с това", смята анализатор.

Ако това не се случи, Disney ще трябва да посочи наследник или поне да представи списък от кандидати.

А такива има много в рамките на дружеството.

Възможно ли е това да е силно цененият Кевин Майер? Или главният финансов директор Кристин Маккарти? Ръководителят на ESPN Джими Питаро?Или Питър Райс, който сега оглавява Walt Disney Television? Всички те са „инсайдъри“ на Disney и биха се интегрирали идеално като основно задвижващо колело на следващата фаза на растеж на Disney.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още