IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония затваря два ядрени реактора поради несъответствие с антитерористичните мерки

Енергоблоковете ще спрат работа през лятото на 2020 г.

10:07 | 22.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската енергийна компания Kansai Electric Power спира работата на трети и четвърти блок на АЕЦ "Такахама" в западната префектура Фукуи, защото не съответстват на нормите за антитерористична сигурност, предаде ТАСС. Информацията е на в. "Майничи", предава БТА.

Енергоблоковете ще спрат работа през лятото на 2020 г., защото сегашните им сертификати изтичат през август и октомври. Компанията няма да успее дотогава да обнови инфраструктурата и да извърши други действия, необходими за получаването на нови документи от Комитета по ядрена енергетика. 

Една от причините за спирането на реакторите е корупционният скандал, засегнал компанията през изминалата година.

Според предварителното разследване ръководството е получило около 320 милиона йени (3 милиона долара) от строителна компания, искаща да получи договор за работа на територията на АЕЦ "Такахама".

Този скандал вероятно ще доведе и до отлагане на предвиденото за 2021 г. рестартиране на първи и втори реактор на същата централа.

Преди аварията в АЕЦ "Фукушима" около 30 на сто от използваната в Япония енергия се дължеше на атомната енергетика. В резултат на временния отказ от ядрена енергетика страната беше принудена да се снабдява с електричество предимно от ТЕЦ-ове. Сега в Япония работят осем реактора в пет централи, а правителството се надява в скоро време да продължи политиката на частично рестартиране на атомните електроцентрали.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още