IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Севернокорейският въпрос се приближава до решение?

Китай, Япония и Южна Корея са се договорили да насърчават диалога между Северна Корея и САЩ за прекратяване на севернокорейската ядрена и ракетна програма

10:43 | 24.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай, Япония и Южна Корея потвърдиха своя ангажимент към диалог с цел разрешаване на севернокорейския въпрос. Това заяви премиерът на Китай Ли Къцян след срещата на високо равнище Китай-Япония-Южна Корея, в която участваха и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и премиерът на Япония Шиндзо Абе, предаде агенция Ройтерс.
Южнокорейският президент заяви след срещата, че трите страни са се договорили да насърчават диалога между Северна Корея и САЩ за прекратяване на севернокорейската ядрена и ракетна програма. Мун Дже-ин посочи, че мирът на Корейския полуостров е от общ интерес за трите държави.

Японският премиер Шиндзо Абе подкрепи тази позиция и разкритикува изстрелванията на ракети от Северна Корея като нарушения на резолюции на ООН и сериозна заплаха за регионалната сигурност, предаде АР. 

"Диалогът и консултациите са единственият ефективен начин да се решат проблемите на Корейския полуостров. Нашите три страни са готови да работят заедно с международната общност за решаване на тези проблеми по политически път", заяви китайският премиер Ли Къцян.

Сред основните обсъдени теми на срещата на върха бяха също свободната търговия, околната среда и икономическото сътрудничество.

"Всички ние подкрепяме свободната търговия и насърчаваме икономическата интеграция. Китай смята, че гарантирането на свободна търговия е от полза за защитата на мултилатерализма и световния мир", каза Ли Къцян.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че преобразяването на индустриалния сектор, климатичните промени и търговският протекционизъм налагат засилване на сътрудничеството между трите страни.

"През последните 20 години нашите три страни са си сътрудничили в различни области, включително търговията, дипломацията, културата, околната среда и човешкия обмен. Сега ние образуваме един център на сътрудничество в Североизточна Азия, който допринася за международния мир и благоденствие", каза Мун Дже-ин.

Тристранните срещи на върха между Китай, Япония и Южна Корея започнаха след азиатската финансова криза от 1997 г., която доведе до фалити из целия регион и породи инициативи за по-тясна икономическа интеграция. Тези три страни осигуряват около 24 процента от световния търговски обмен и са развили тясно обвързани вериги за доставки, между които стокообменът за миналата година е бил над 720 милиарда долара, отбелязва АР.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
И кое ще гарантира на корейците,че като премахнат ядреното оръжие щеполучат мир а не бухалка в тиквата?Какво получиха Ирак,Сирия,Либия,Русия.Руснаците им повярваха и какво стана,войските имса на руските граници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
да бе ... на фона на постиженията на Обама , направо бледнее ...оня и Нобел за мир получи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Ами хайде де, решавайте го, че Тръмп има нужда да покаже поне един външнополитически успех преди изборите. Няма с какво друго да се похвали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още