IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Панчев: Вноската във втория пенсионен стълб трябва да достигне 10%

Планираше се вноската във втория пенсионен стълб да бъде между 7 и 10%, но в момента е 5%, каза икономистът

14:25 | 24.12.19 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вноската във втория пенсионен стълб трябва да достигне 10%. Това предложение направи в интервю за Агенция „Фокус“ икономистът Стоян Панчев.

„Тоест по-голямата част от нашите вноски да не отива в държавното обществено осигуряване, в първия разходопокривен стълб, а да отива във втория, където всеки човек има своя сметка, в която се спестяват неговите пари. Докато в първия – такова нещо няма. Там парите веднага се похарчват. Трябва да обърнем тежестта в тези два скачени съда и по-голямата тежест да бъде във втория стълб: в това, което е личната сметка за сметка на първия стълб, който вкарваме в един общ кюп и след това се преразпределя между пенсионерите. Това е първото нещо, което трябва да се направи. Ако говорим за по-краткосрочен план, тази корекция на индивидуалните партиди от 20% не трябва да бъде в този размер“, обясни експертът. 

През есента на 2021 година се очаква да започне изплащането на пенсии на първите хора, засегнати от въвеждането на втория пенсионен стълб допълнително задължително пенсионно осигуряване в пенсионни фондове, управлявани от лицензирани пенсионноосигурителни дружества.

Според Панчев признанието за проблема с пенсионната реформа е дошло по време на среща с наскоро подалия оставка бивш социален министър Бисер Петков, експерти и представители на частните пенсионни фондове.

„Там беше заявено, че първото поколение от работещи, които ще получават втора пенсия: това са жените, родени през 1960 година, като при тях ще се получи следният проблем: тъй като те започват да получават пари от втория стълб, основната част от пенсията им, която идва от първия: от държавното обществено осигуряване, ще бъде намалена с 20%. Това са за момента поне плановете на законодателя, на държавата“, обясни той.

Панчев посочи, че по първоначален план вноската във втория пенсионен стълб е трябвало да бъде между 7 и 10%, което не се е случило и в момента е в размер на 5%. Той разясни, че бъдещите пенсионери не са имали дълъг период на осигуряване по втория пенсионен стълб, като при тях са събрани по-малко пари по индивидуалните им сметки.

„И съответно, ако се случи това, което се планира в момента: намаляване на парите, получавани от първия стълб с 20%, няма да може да се компенсира тази разлика и съответно това ще създаде ситуация, в която ще имаме хора, които за първи път започват да получават пари по този нов регламент, макар че той е планиран десетилетия назад, ще получават по-малко пари, отколкото останалите пенсионери“, предупреди икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още