IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите се похвалиха с напредък във всички сфери

Стратегическите проекти в енергетиката и пътната инфраструктура се развиват, отчете правителството за 2019 г.

12:17 | 27.12.19 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 8,4 млн. чуждестранни туристи са посетили България в първите 10 месеца на годината, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че се отчита ръст и на посещенията, и в приходите, независимо от трудната ситуация с фалита на туроператора Thomas Cook.

Искам да вложите много усилия да рекламирате и показвате археологията, настоя премиерът Бойко Борисов, цитиран от Dnes.bg.

Правосъдният министър Данаил Кирилов напомни положителния мониторингов доклад на ЕК, който препоръча отпадане на механизма за сътрудничество и проверка. Той посочи, че е критичен въпросът с множеството завършващи юристи и ведомството му е готово да предложи промени за изпита, за да повиши качеството.

Енергийният министър Теменужка Петкова изтъкна работата по проекта "Балкански поток", от който първите 11 км, свързващи България и Турция, вече са в експлоатация, а в момента се работи по трасе от 150 км. За първи път имаме реална диверсификация в областта на доставките на природен газ - 403 млн. куб. м втечнен природен газ, включително от САЩ. 

ОП "Околна среда" има всички шансове да бъде изпълнена изцяло, заяви екоминистърът Нено Димов.

Земеделският министър Десислава Танева каза, че са изплатени близо 70 млн. лв. за мерки и компенсации, свързани с африканската чума по свинете – най-голямото предизвикателство за годината.

Напредък по всички стратегически проекти – магистралите "Хемус", "Струма", "Европа" и строителство на пътища, въвеждане на тол системата, отчете регионалният министър Петя Аврамова.

"Зимата е мека, не спирайте строителството, максимално да се правят дейностите, само на 1-ви ще почиват", нареди премиерът Бойко Борисов и допълни: "Това ми е като психотерапия".

Министърът на културата Боил Банов каза, че са дадени над 4 млн. лв. за археология и теренни проучвания за стотици обекти. Според него това е много голямо предизвикателство.

"Щом хората имат повече пари, за да ходят на театър, означава, че държавата върви напред", каза Банов, който отчете 30% ръст в посещаемостта на културните институции.

Здравният министър Кирил Ананиев се похвали с модернизация на базата на лечебните заведения. Започна и дългоочакваното изграждане на детска болница.

Премиерът каза, че икономическият министър Емил Караниколов, зам.-регионалният Николай Нанков и др. са в Перник, до решаване на кризата там.

По време на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов предложи да се обсъди идеята ВиК дружествата да се обединят в едно държавно дружество, за да може по-добре да се контролира инфраструктурата и да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа, допълва БТА. „Всяка партия като дойде на власт, пита първо за ВиК дружествата и сега разбирам защо", каза Борисов. 

Водопроводната мрежа в Перник е от 1952-1953 година и тръбите и са безобразно състояние, отбеляза той. Пропуснато е златно време и сега, в условията на криза, сме разпоредили да се направи изцяло нов магистрален водопровод. С него ще се намалят загубите на вода и няма да се злоупотребява и да се краде вода, посочи премиерът. В града трябва да се командироват поне четири екипа от съседни градове да помагат в ремонтите на мрежата. Всеки час трябва да се ползва, за да се успокоят хората. Вина може да се намери на всеки участвал в управата на града, каза Борисов.

Тол системата трябва да работи на 15 януари, каза още премиерът в рамките на заседанието на кабинета днес. Тол системата може да тръгне и на 6 януари - "изненадайте ме", обърна се той към министрите. Само на ГККП "Капитан Андреево" минават над 1500 - 2000 ТИР-а на ден, които сега плащат по десет лева дневно и естествено, че са недоволни, ако се въведе тази система, каза министър-председателят. Който иска, да кара по страничните пътища, добави той.

Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите да работят с максимална мобилизация, с твърдост, честност и прозрачност. Обяснявайте на хората какво се прави, включително когато има пропуски и проблеми, посочи той. 

Два пъти тази година хората ни дадоха доверието си и следващата година трябва максимално да се намалят грешките и пропуските и да довършим програмата до края, заяви премиерът. Другите са силни на думи, но няма сфери и министерства, в които да са по-добри, каза Борисов.

Отчетът на министрите продължи два часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Една хвалба са му дръпнали, да се изпълни психотерапията на Борисов. Нищо че зад тези думи има огромни дупки.Кога Борисов говори истината:"Бойко Борисов предложи да се обсъди идеята ВиК дружествата да се обединят в едно държавно дружество, за да може по-добре да се контролира инфраструктурата и да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа, допълва БТА." Нали държавата е лош стопанин? Или е лош, ако боко не й е стопанин? Какво се случи с Гинка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още