IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите хора в света са станали с 1,2 трлн. долара по-богати през 2019 г.

Само 52 души в Индекса на милиардерите на Bloomberg са регистрирали спад на богатството си

20:19 | 27.12.19 г. 1
<p>
	Богатството на Бернар Арно е нараснало най-много през тази година.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Богатството на Бернар Арно е нараснало най-много през тази година. Снимка: Архив Ройтерс

500-те най-богати хора в света, включени в Индекса на милиардерите на Bloomberg, са прибавили 1,2 трлн. долара към богатството си, като общото им състояние е нараснало с 25% и е достигнало 5,9 трлн. долара, предава Bloomberg.

Данните вероятно ще разпалят още повече вече разгорещения дебат за разширяването на неравенството в богатството и доходите. В САЩ най-богатите 0,1% контролират най-голям дял от пая от 1929 г. насам, което накара някои политици да призоват за радикално преструктуриране на икономиката.

„Притежаването на богатството от малцинството е за сметка на човешки животи“, написа в Twitter конгресменът от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес на 12 декември, в началото на изборите във Великобритания.

Но поражението на лидера на социалистическата опозиция във Великобритания Джереми Корбин, чиято предизборна кампания включваше атаки срещу милиардери и призиви за „пренаписване на правилата на нашата икономика“, даде нов тласък на най-богатите хора.

Френският бизнесмен Бернар Арно е увеличил най-много състоянието си през 2019 г. с 36,5 млрд. долара. Той се изкачи до третото място в индекса на Bloomberg и се превърна в един от тримата души в света с нетно състояние от най-малко 100 млрд. долара. Богати Богати

Само 52 души в класацията са регистрирали спад на богатството си през годината. Джеф Безос е загубил близо 9 млрд. долара, но понижението се дължи на развода със съпругата му Маккензи Безос. Въпреки това ръководителят на Amazon.com приключва годината като най-богатия човек в света, след като книжата на компанията поскъпнаха в четвъртък. Тя обяви рекорден празничен сезон с милиарди доставени стоки и продадени десетки милиони устройства на Amazon като Echo Dot.

Победителите

172-та американски милиардери в класацията на Bloomberg са прибавили 500 млрд. долара, като главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг е по-богат с 27,3 млрд. долара, а съоснователят на Microsoft Бил Гейтс – с 22,7 млрд. долара.

Представителите на Китай са продължили да се увеличават до 54 души, като отстъпват по брой само на американците. Основателят на най-голямата китайска компания за износ на климатици Хъ Сяндзиен се е представил най-добре с ръст на богатството му от 79% до 23,3 млрд. долара.

Най-богатите хора в Русия са прибавили 51 млрд. долара към колективното си имущество, което е нараснало с 21 на сто на фона на повишаването на стойността на активите в страната през 2019 г.  – от валутата до акциите и облигациите. Година по-рано те регистрираха големи загуби.

Губещите

Сред губещите тази година е Рупърт Мърдок, чието лично богатство е намаляло с около 10 млрд. долара, след като приходите от придобиването от Walt Disney на активи на Fox бяха разпределени между шестте му деца, превръщайки ги в милиардери.

Богатството на Томас Петерфи от Interactive Brokers Group се е свило с 2,1 млрд. долара на фона на променения конкурентен пейзаж за брокерските компании, след като конкурентът Charles Schwab елиминира комисионите и се съгласи да придобие TD Ameritrade Holding.

Бившият главен изпълнителен директор на WeWork Адам Нойман също е обеднял, поне на хартия, след като пазарната капитализация на компанията за споделени офиси намаля до 8 млрд. долара през октомври спрямо 47 млрд. долара в началото на годината. Но спасителният план на SoftBank Group запази непокътнат статута на Нойман на милиардер.

Новите милиардери

Компанията за напитки Hard White Claw Hard Seltzer, чиито продукти се превърнаха в хит сред представителите на поколението Y през лятото, е помогнала за увеличаването на нетното състояние на основателя й Антъни фон Мандъл до 3,6 млрд. долара.

Овладяването на изкуството на доставките на храни се е оказало от полза за Дижси Гроен, който е повишил богатството си до 1,5 млрд. долара благодарение на постъпването на книжата на Takeaway.com.

Популярността на соевото мляко е прибавило към богатството на осем членове на семейство Ло в Хонконг нови 1,5 млрд. долара

Въпреки повсеместните ръстове много от най-богатите хора в света с удоволствие биха помахали за сбогом на 2019 г. Годината включваше скандални подробности за развода на семейство Безос и сагата Джефри Епстайн, която въвлече финансисти и предприемачи след ареста на милиардера-педофил през юли от федерални агенти след слизането от частния му самолет на летище Тетерборо в Ню Джърси.

Като цяло обаче банковите сметки на най-заможните хора в света останаха стабилни благодарение на рекордите на фондовите пазари през декември след смекчаването на търговското напрежение между САЩ и Китай, разрешаването на политическата безизходица във Великобритания и силните данни за работните места отвъд океана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
на оня свят нищо не могат занесе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още