IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 50 хил. деца са били върнати в образователната система у нас през 2019 г.

Заплатите на учителите са били повишени с 20% от началото на годината

20:43 | 27.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Цялостна промяна за префокусиране на образователната система към придобиване на умения, компетентноси, формиране на нагласи и мотивация за учене е предприело Министерството на образованието и науката (МОН) през 2019 г.

Предприети са мерки за създаване на нова законодателна уредба във висшето образование, както и за осигуряване на повече инвестиции в областта на науката, се посочва в отчета на министерството за тази година.

През 2019 г. МОН е увеличил приема в професионални паралелки и профили и професии, свързани със СТЕМ и ИТ специалности. Разширени са били дуалната форма на обучение, както и списъците със защитени специалности и специалности с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда.

През годината са били ремонтирани близо 1000 училища. Всички учебни заведения вече имат wi-fi, като паралелно е започнал проект за дигитализация на образователните ресурси и учебните материали, става ясно от отчета.

Близо 50 хиляди деца са върнати в образователната система, информират от МОН. И допълват, че акцент през годината е бил поставен върху увеличаване на ежедневната посещаемост на учениците, като за допълнителна ангажираност в дейности по интереси са били отпуснати 25 млн. лв. С промени в законодателството е бил разширен обхватът на помощи за семействата, обвързани с редовното посещение на училище.

В резултат на необходимостта от засилване на взаимодействието между семействата и образователните институции е разработена Стратегия за възпитателната работа, която да подкрепи отделните политики и дейности по отношение на дисциплината в училище и сътрудничеството с родителите.

Продължава изпълнението на правителствения ангажимент за увеличение възнагражденията на учителите, които са били повишени с 20 процента от началото на годината. Започнало е изпълнение и на програмата "Мотивирани учители", насочена към обезпечаване на системата с педагогически специалисти в най-проблемните дисциплини и училища.

Над 400 неделни училища извън страната са били подпомогнати чрез увеличеното финансиране, което възлиза на над 12 млн. лв. за 2019 г. Предложени са били промени за разширяване на достъпа на ученици от историческите и новите български диаспори до система на висшето образование в България.

МОН е внесло изменения в Закона за висшето образование, които имат за цел да направят държавата и ректорите по-отговорни за развитието на държавните висши училища. Текстовете са били изготвени в режим на консенсус, като се очаква Законът да бъде приет в началото на 2020 г. Министерството е продължило работата по преструктуриране на приема към професионалните направления, важни за пазара на труда, и на политиката на профилна оптимизация на системата. Ще продължи и политиката по отношение на това висшите училища да са свързани, да работят със споделени ресурси и издават общи дипломи.

Значително е било увеличено финансирането за научни изследвания в области с висока обществена значимост, като за финансиране на национални научни програми са били осигурени 20 млн. лв. Направени са били мащабни инвестиции в уникални научни съоръжения за 22,5 млн. лева. 5 млн. лв. допълнителни стипендии са били предоставени за младите учени. Изграждат се 14 центъра за върхови постижения и компетентност, които трябва станат основата за развитие на съвременна наука в България. През тази година е спечелен един от най-значимите грантове на европейската научна програма и са били привлечени 50 милиона евро за топ изследователски проекти.

Министерството на образованието и науката е изпълнило финансовата цел по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и не е допуснало риск от загуба на средства. Общата стойност на сертифицираните разходи към 17.12.2019 г. се изчислява на 340 015 970,06 лв., което към днешна дата означава преизпълнение на финансовата цел за 2019 г., се посочва в отчета на МОН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още