IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради стачка Eurowings отменя над 170 полета до сряда

Става дума предимно за вътрешни за Германия полети, но стачката може да бъде удължена

14:03 | 29.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският нискотарифен авиопревозвач Eurowings, част от Lufthansa Group, отмени повече от 170 полета в понеделник, вторник и сряда заради обявената стачка на профсъюза на кабинния състав Ufo. Става дума почти изключително за вътрешни връзки, става ясно от информация от уебсайта на компанията.

В петък Ufo призова кабинния състав на Germanwings да започне тридневна стачка, започваща следващия понеделник (30 декември). Протестът трябва да продължи до и включително Нова година. За 1 януари все още не е ясно кои полети ще бъдат отменени. Germanwings ще изпълни някои отложени полети за Eurowings. От и до София компанията лети до дестинациите Дюселдорф и Щутгарт, като засега няма информация за отмяна на тези полети.

В писмо до своите членове Ufo информира, че краткосрочните отстъпки на дъщерното дружество на Lufthansa в рамките на конфликта на заплатите не са причина за оттегляне на призива за стачка. „Комисията за колективно договаряне реши (...), че на тази основа стачката не може да бъде отменена юридически, фактически или по някаква друга причина“, се казва в писмото на комисията за сключване на колективни трудови договори.

Ufo била изразила ясни искания, за които ще продължи да преговаря, "но за съжаление нямаше отговор - с изключение на това полемично прессъобщение". С него се има предвид прессъобщение от Eurowings, което стана публично достояние в събота следобед.

В него авиокомпанията се съгласява малко преди обявената стачка на централен момент от спора: Тя предлага „колективното споразумение на Lufthansa на непълно работно време изцяло и с незабавно действие“, се казва в съобщението.

За кратко се заговори за отменяне на стачката. Говорителят на Ufo Николи Баблис заяви пред DPA, че ако „това действително помогне, ще отменим стачката“.

В разговор с Комисията за колективно договаряне обаче е взето решение за отказ на отмяната - а писмото до членовете дори заплашва да удължи стачката: „Напротив, страхуваме се, че три дни няма да са достатъчни“.
Именно наредбите за работа на непълно работно време бяха официалната причина за протеста.

Според Eurowings непълното работно време вече е „практика, която се практикува в компанията от много години“. През 2019 г. почти всички заявки за непълно работно време за приблизително 800 стюардеси са били реализирани, обяви Eurowings в хода на новото предложение за Ufo. „Само за единадесет служители не е можел да бъде предоставена тяхната предпочитана заявка за работа на непълно работно време по оперативни причини“, се казва в съобщението. Обявяването на тридневна стачка за тези отделни случаи е непропорционално, заяви управляващият директор на Germanwings Франческо Скиотино цитиран от прессъобщението.

В рамките на конфликта вече имаше предупредителна стачка в четири дъщерни дружества на Lufthansa и двудневна стачка в основната компания Lufthansa. Около 1500 полета с около 200 000 засегнати пътници бяха отменени  през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още