IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Търговията на Китай със САЩ спада значително

Азиатската държава вече не е най-големият търговски партньор за САЩ

16:48 | 29.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

В резултат на търговската война и митата, които сега са наложени на голяма част от вноса от Китай, страната падна от „първи до трети търговски партньор на САШ през 2019 г. Според американското статистическо бюро вносът от и износът за Китай възлизат на почти 660 милиарда долара през 2018 г. и е намалял до приблизително 470 милиарда долара през 2019 г. към декември. Текущите данни за Канада и Мексико за 2019 г. също са все по-ниски от тези за 2018 г., но се очаква да останат над тези на Китай за 2019 г.

През 2019 г. до момента вносът и износът от Мексико са генерирали почти 518 милиарда долара, докато търговията с Канада е на стойност 514 милиарда долара.

Износът за Китай намалява от 120 млрд. долара до около 87 млрд. долара през 2019 г. Много от селскостопанските продукти вече не се изнасят в Китай поради митата, което натоварва фермерите. Като мярка за отплата на административните мита на Тръмп Китай спря вноса на големи количества американска соя, царевица, свинско месо и други земеделски продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 4 години
"Остава само да се преведе споразумението с Китай (на какъв език??? и колко време че мина месец вече) и го подписваме" - и ще тръгне по мед и масло търговията имИначечовека ми напомня на един друг познат "Остава да боядисваме една ограда и ни приемат в Шенген"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още