IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Полша и Русия разменят удари на дипломатическия фронт

Преди около седмица Владимир Путин каза, че Полша носи отговорност за избухването на войната и това засили напрежението между двете страни

11:38 | 30.12.19 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини руския президент Владимир Путин, че лъже в изказванията си, в които обвинява Полша за избухването на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес. Според Моравецки Путин прави това, за да отклони вниманието от неотдавнашните руски политически провали.

Преди около седмица Путин каза, че Полша носи отговорност за избухването на войната и това засили напрежението между двете страни.



В петък миналата седмица руският посланик във Варшава бе повикан на разговор в полското външно министерство, за да му бъде изразен протест.

Втората световна война започва през 1939 г., когато в Полша нахлуват войските на нацистка Германия, а две седмици по-късно - и на Съветския съюз.

Двойната окупация е извършена дни след като двете тоталитарни държави подписват таен протокол за подялба на Полша и балтийските страни. Във войната загиват около 6 милиона поляци.

"Президентът Путин многократно е лъгал за Полша и винаги го е правил съвсем съзнателно. Това обикновено става в ситуация, когато властите в Москва усещат международен натиск, предизвикан от нейните действия. И то натиск не на историческата, а на най-съвременната геополитическа сцена", се казва в изявлението на полския правителствен ръководител. То бе разпространено чрез профила му във Фейсбук и в акаунта в Туитър на канцеларията на премиера, предаде ПАП.

Моравецки посочва няколко неотдавнашни събития, които определя като провали за Русия. Сред тях е наложената заради употреба на допинг временната забрана руски спортисти да участват в международни състезания и неуспешният опит на Кремъл "напълно да подчини Беларус на Русия".

Полският премиер отбелязва и удължаването на санкциите на ЕС срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим, както и санкциите на САЩ, засягащи изграждането на руския газопровод "Северен поток - 2".

Смятам, че думите на президента Путин са опит за прикриване на тези проблеми, заявява Моравецки.

Някои опоненти на полското консервативно правителство обвиниха полските власти, че са се забавили и не са реагирали достатъчно категорично на изявленията на Путин от преди седмица.

Те бяха свързани с острата реакция на руския лидер срещу резолюция на Европейския парламент, в която се казва, че Съветският съюз, както и Германия, носят отговорност за започването на Втората световна война.

Руският президент нарече резолюцията "пълни глупости". Той каза, че причина за войната не е бил пактът Рибентроп - Молотов, а Мюнхенското съглашение от 1938 г. и подчерта, че Полша се е възползвала от него, за да осъществи териториалните си претенции към район, намиращ се днес в Чехия.

Путин отправи и обвинения срещу посланика на Полша в Берлин преди войната Юзеф Липски, който според него подкрепял политиката на Хитлер и бил обещал да му се вдигне паметник във Варшава, ако изпрати всички полски евреи в Африка.

БТА

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 13 rate down comment 3
vzhekoff
преди 4 години
Аз не съм стигнал до такъв извод, не знам ти как си стигнал до него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 13
Pyramid
преди 4 години
...Сега, като се замисля, дали ВСВ не е започнала с нахлуването на Полша в Чехословакия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 19
fon
преди 4 години
Ха-ха. Руснаците нападнали Полша за да спасят евреите. Що за болен русофил трябва да си за да стигнеш до този извод. А дали не са нападнали Полша щото са завидяли на Хитлер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 16
ing5rov
преди 4 години
"ЗА РУСОФОБИЯТА ВЕЧЕ СЕ ПЛАЩА !!! "Как вече бе ?! Сума троляги като тоя тука , вече унуките си отхранват с тоя занаят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 32 rate down comment 8
vzhekoff
преди 4 години
Не че нещо, ама като отидете в еврейския квартал в Краков и поразгледате музеите, ще разберете, че първият антиеврейски погром след края на войната е станал тъкмо в Полша през септември 1945-та. Малкото останали евреи са подложени на такъв терор от страна на поляците, че руснаците вкарват танкове в града за да потушат вълненията. Хубаво се казва, че поляците са дали 6 млн. жертви, ама колко от тези жертви са полски евреи ? Друго също прави впечатление - вярно, 39-та есента Сталин и Хитлер си правят общ парад в Брест. Обаче е вярно че преди това немците и поляците също правят общ военен парад на окупираната чешка територия...Няма чисти ръце в тази история...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 16
Вся власть Советам!
преди 4 години
Не споря за това! Но е факт че Боян Чуков е същата матрошка с малко червено промито мозъче като теб и една шепа лузъри. И както всички лузъри се изхранва от подаянията на джуджето Хаяско.И да, Сталин и Хитлер са една и съща порода ***. И да, нацизмът и комунизмът са абсолютно еднакви човекоомразни диктатури. И не на последно място, Втората световна война започва с нападението на Германия срещу Полша, което нападение е съгласувано със Севътския Съюз, които окупират Източна Полша две седмици по-късно.Колкото и да се пени Вова Маленкий, историята не подлежи на промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 9
многодобре
преди 4 години
...ми тогава *** при Борисов и него го наречи със същите думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 8
Вся власть Советам!
преди 4 години
Да, точно това направих!"През 1981 г. Боян Чуков става член на БКП. През 1982 г. завършва разузнавателна школа в ПГУ-ДС, а през 1982/1983 г. разузнавателна школа на КГБ в Москва."Е не е ли вярно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 17
дядя Вова
преди 4 години
Ако някой още не е разбрал:ЗА РУСОФОБИЯТА ВЕЧЕ СЕ ПЛАЩА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 15
многодобре
преди 4 години
...понеже не четеш, или може би ти е толкова акъла, току що нарече Боян Чуков матрьошка с малко черевено промито мозъче! ...смея да твърдя, че платените ви / на вас троловете / пари са пари хвърлени на вятъра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още