IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП внася вот на недоверие заради водната криза*

Конкретните поводи са водната криза в Перник и мръсният въздух в цялата страна

12:35 | 30.12.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лидерът на БСП Корнелия Нинова. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Лидерът на БСП Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската социалистическа партия (БСП), която е най-голямата опозиционна партия в сегашния парламент, ще внесе вот на недоверие към правителството заради провала в управлението на околната среда и водите.

Конкретните поводи са водната криза в Перник и мръсният въздух в цялата страна. Решението за внасяне на вота на недоверие е взето на извънредно заседание на Изпълнителното бюро тази сутрин.

"Да оставиш половин милион българи без питейна вода е политика на геноцид", заяви пред репортери лидерът на БСП Корнелия Нинова, като коментира, че водната криза не засяга само Перник, но и други градове на страната. Тя уточни, че партията внася вота на недоверие в първите работни дни на парламента. По думите ѝ вотът на недоверие е срещу цялото правителство.  

"За 10-годишното управление на Борисов, в резултат на некомпетентна политика, безхаберие и кражби, близо половин милион българи в момента са оставени без достъп до питейна вода. Водната криза от криза в Перник става национална, защото и други области и градове са застаршени от този проблем. В същото време, за тези десет години, постоянно се увеличаваха цените на водата за българските граждани без да се предприемат каквито и да е мерки за инвестиции. Само 0,5 процента от мрежата е подменена, а над 50 % от водата се губи", каза Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Междувременно провокираните от водната криза в Перник словесни престрелки между лидерите на основните политически сили продължават, а в понеделник в тях беше намесен и главният прокурор Иван Гешев.

По време на новото си посещение в Перник рамките на три дни премиерътБойко Борисов обвини в непродуктивно поведение Нинова. Повод за реакцията е вчерашното ѝ изявление - също след обиколка в Перник, в което за безводието тя обвини правителството и обяви, че е поискала среща с главния прокурор по темата, а разговорът е насрочен за 6 януари.

„Аз нямам такива връзки с главния прокурор да му се обаждам да му давам задачи и да му искам отчет, но те понеже са свикнали да си имат главен прокурор, и така си правят. В случая няма никаква продуктивност от тия неща", заяви Борисов.

Той отхвърли и обвиненията, че заради порочния модел на приватизацията преди години много предприятия са фалирали, а властта е пропуснала приходи от тях. Борисов поясни, че ако местната власт управлявала добре, сега щяла да има пари сама да се справи с водната криза. Също така Борисов изчисли, че Перник бил управляван от ГЕРБ само един мандат, а през останалите 26 години на власт в града е била БСП.

„Тук политика няма. Нашият интерес е да решим тази криза по най-добрия начин. Всеки ден е важен да се справим. Работим активно“, заяви още министър-председателят, който инспектира цялостните ремонтни дейности във връзка с решаването на проблема с водата в Перник.

„Продуктивно ще бъдат направени следните неща – магистрален водопровод, пречиствателна нова, пречиствателна стара станция и четвърто – да влезем в града да му помогнем на кмета с критичните участъци да подменим водопроводите и канализационните системи“, допълни премиерът Борисов. Министър-председателят посочи, че държавата ще съдейства с всичко, което може и заяви, че очаква още днес община Перник да подготви документално всичко необходимо за отпускане на финансова помощ от държавата.

„В момента по трасето имаме три машини. Имаме 20% намаление на загубите на вода за тези няколко дни“. Това докладва на премиера Борисов министърът на икономиката Емил Караниколов. Министърът поясни, че има два варианта за преодоляване на водната криза в града - единият е за водопроводно трасе за 2,2 милиона лева и е с трасе от около 1,2 км до разклонението за града, а другият е за 3,1 милиона лева без ДДС, при който трябва да се мине зад ТЕЦ-Перник.

За да не стига и в други региони до проблем с водата, премиерът Бойко Борисов призова всички ВиК дружества в страната да вземат нужните мерки. „Работата на изпълнителната власт е да решава проблемите и затова са отпуснати пари, пратени са екипи и денонощно следят и министрите, и кметът“, каза още министър-председателят. Бойко Борисов заяви, че всеки град в нужда може да разчита на подкрепа от правителството, но уточни, че към момента никой друг кмет не му е сигнализирал за проблем.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков изтъкна, че в настоящия програмен период е на разположение европейски ресурс в размер на 1,5 млрд. лв., който може да се използва за водните цикли на общините. Условие да се използват тези средства е обединението на ВиК дружествата, което зависи от местните власти.

На инспекцията в Перник заедно с премиера Борисов бяха министърът на икономиката Емил Караниколов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, областният управител на Перник Емил Костадинов и кметът на града Станислав Владимиров.

Не е редно лидер на политическа партия, която има претенции, да разпространява фалшиви новини и да насажда страх. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на изказването на лидера на левицата Корнелия Нинова.

"Днес станахме свидетели още веднъж, че г-жа Корнелия Нинова обича да се изказва неподготвена. Само ще припомня, че когато нейното правителство управляваше 2013-14 г., Оперативна програма "Околна среда" беше спряна. Всичките средства, които трябваше да бъдат използвани за сектор ВиК, бяха замразени. Това е най-големият провал в изграждането на екологичната инфраструктура след промените през 1989 г.", отбеляза Нено Димов, цитиран от БТА.

Министър Димов припомни, че второто правителство на ГЕРБ е успяло да спаси парите от оперативната програма. "Бяха реализирани почти всички водни цикли с изключение на един. Единственият областен град, който не успя да защити тогава проекта си, при кмет на БСП, беше Перник. Така, че когато г-жа Корнелия Нинова говори за Перник нека да е наясно, че именно нейният кмет не успя да вкара града си в първия цикъл на проекти за ВиК", посочи Нено Димов. Той обясни, че в момента най-мащабната част от втората оперативна програма е за инфраструктура във водния сектор.

* Допълнена към 16.40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 37 rate down comment 1
Yanis83
преди 4 години
Може госпожата да преживее нов катарзис и да се пробва да съживи СДС-то. Там даже няма да има вътрешни врагове. Тя е от много разпространената порода в България "Вечният политик".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 35 rate down comment 6
крас
преди 4 години
КОГАТО СЕ ОБЪРНЕ КОЛАТА ПЪТИЩАТАСА МНОГО. Нали се сещаш, че когато след седмица в чешмите започне да тече карабатака на язовир Студена, ще сработят едни първосигнални инстинкти които ще искарат нещата извън контрол. "Аз давам 30 милиона за водата на Перник" - КАЗВА БОРИСОВ.МИСЛИ ЛИ БОРИСОВ, ЧЕ С ТЕЗИ 35 МИЛИОНА ЩЕ ИЗТРИЕ ОТГОВОРНОСТТА ОТ КАЗАНОТО ОТ МИНИСТЪР ПАВЛОВА: "Държавата дава 32 млн. лв. за язовир Студена, няма да има воден режим в Перник"!!!Има и нещо друго, което усложнява нещата - през август 2019 г. "ВиК Перник" сключи договор по оперативна програма "Околна среда" за инвестиции във ВиК инфраструктурата в размер на близо 105 млн. лв.МОСВ още няма обявени обществени поръчки за ремонти, така че поне две-три години проблемите ще си останат а парите от ЕС няма да дойдат. КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ТОВА АКО НЕ МИНИСТЪРА НА МОСВ?!Не желая да те вкарвам в теорията на конспирациите но ще ти преведа още един пример а извода си го прави ти. Запитан - "На колко водоема нивото се следи в реално време?" ген Войнов отговаря:"Около 560 са определените като значими язовири и при тях контролът е ежедневен. Те се стопанисват от министерството на енергетиката, респективно НЕК и ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЕРСТВО ."ОТ ВРЕМЕ ОНО МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО Е ПОД КОНТРОЛА НА ЕДНА ПАРТИЯ , ЧИИТО МИНИСТЪР ПРЕЗ 1996 ГОДИНА ПРЕДИЗВИКА ЗЪРНЕНАТА КРИЗА. Става въпрос за ЧИЧИБАБА. Тогава кризата бе ЗЪРНЕНА, сега е ВОДНА , но със сигурност според мен идва реч за едно пълничко момче и неговият гуро - ХИДРОИНЖЕНЕРА ОТ ДРЪНДАР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 38 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Мерси за пожеланията, и ти бъди жив и здрав. Виденовата зима я преживяхме някак си, надавям се да не се повтори. Това как народните любимци са напускали парламента изобщо не ми беше до главата, имах си много по-земни и житейски проблеми. Ти какво предлагаш? Министър-председателят, Председателят на Народното събрание и Президентът на Републиката лично да отидат с по една кирка в Перник и да подменят тръбите ли? Още ли твърдиш че това не е работа на кмета и местния общински съвет? Извинявам се за аналогията, ама това е същото като да караш с превишена скорост да убиеш 15-20 човека и да обвиниш шефа на АПИ че асфалтът бил калпав. Да, ама не! С това прехвърляне на топката върху по-горните институции нищо не става. Трябва лична инициатива и лична отговорност. Нещо от което има огромна липса, очевидно и в Перник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 37 rate down comment 5
крас
преди 4 години
Има пробелем над който малоумничещи като теб адвокати на тези некадърници дори не се замислят. Лошата е, че тези НЕГОДНИЦИ дори още нямат ОБЯВЕНИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ НЕ САМО ЗА РЕМОНТИТЕ В ПЕРНИК но и в други ГРАДОВЕ В КОИТО СЪСТОЯНИЕТО НА ВОДОСНАБДЯВАНЕТО НЕ Е ПО РАЗЛИЧНО!!! Така че поне две-три години проблемите ще си останат и ще се наслагват във времето.Ако се съди по начина, по който се провеждат обществени поръчки в другите ВиК дружества, процедурата по възлагане на ремонтите може да отнеме поне година. Там често стават забавяния както заради грешки в документацията, така и обжалвания или бавна работа на оценителните комисии.Проблема не е в "мръсните" комунисти оставили на днешните БЕЗХАБЕРНИЦИ едни построени преди 50-60 години съоръжения за доставка на питейна вода а в НЕГОДНИЦИТЕ , които строиха МАГИСТРАЛИ ЗАБРАВЯЙКИ ЗА ВСИЧКО ДРУГО ОСТАНАЛО И НАЙ ВАЖНОТО - водата без която не може нито едно живо същество. Има и още по сериозен проблем от този със ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ и времето необходимо за неговото прилагане. Това е липсата на РАБОТНА РЪКА И СПЕЦИАЛИСТИ!!Видяхме ви ремонтите свързани с подмяна на едни плочки по площадите. Не ми се иска да си помисля за това кой ще подменя КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ АЗБЕСТОВИ ТРЪБИ , и какво ще се случи след подмяната им. Сега берете плодовете на СОБСТВЕНОТА СИ НЕКАДЪРНОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ!!АЙДЕ БЪДИ ЖИВ И ЗДРАВ И СЕ МОЛИ ДА НЕ СЕ СЛУЧИ ВИДЕНОВАТА ЗИМА, КОГАТО НАРОДНИТЕ ЛЯБИМЦИ НАПУСКАХА ПАРЛАМЕНТА ОБГРИЖВАНИ ОТ ПОЛИЦИЯ ОПАЗВАЩА ГИ ОТ НАРОДНАТА "ЛЮБОВ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 36 rate down comment 3
Вся власть Советам!
преди 4 години
Ето клипа в ютуб, в момента в който обяснява за какво е ремонта.https://youtu.be/NONQCRIdFiY?t=53Това ремонт на язовирната стена, пречиствателната станция и прилежащата мрежа и съоръжения. И режим няма да има по време на ремонта.Според мен криза с водата има, днес в Перник, утре и в други градове. И проблемът е не само в България, горе-долу навсякъде е така. Навсякъде има нормални загуби, навсякъде тези загуби (съвсем нормално) се калкулират в крайната цена на водата и никъде дружествата (било частни или държавни) поддържащи мрежата нямат особени стимули да инвестират. И така нормалните загуби стават ненормални.Като се добави и глобалното затопляне, нещата вместо да се влошат ще станат трагични.За всички други твои твърдения нямам никаква информация, може и да си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 39 rate down comment 6
крас
преди 4 години
ВНИМАТЕЛНО ИЗСЛУШАХ КАЗАНОТО ОТ ЛИЛЕТО ПАВЛОВА в клипчето : https://frognews.bg/***/liliana-pavlova-pred-2016-darjavata-dava-32-mln-ukrepvane-iaz-studena-vodoprovodnata-mreja-pernik.htmlСладураната твърди, че тези 32 милиона рева ще отидат : за язовирната стена , за водопроводната мрежа и за пречиствателната станция.Че нищо от това не е направено и , че парите ги няма е ясно. Не е ясно как това сега това ще стане с 2 или 3 милиона лева. Тази ваша ГЕРБЕРСКА ПАТИМАТИКА не ми е много ясна как 32 мил. лв ще са равни на 2 милиона ???Що се отнася до езовир Студена и отговорностите за липсващата в него вода е редно да ни отговори ген КИРИЛ ВОЙНОВ , който бе обвинен от ген. Атанасов от ДСБ в едни 500 мил. лв отишли за ремонт на подупечните на агенцията му язовири. Навярно според теб няма и криза с водата.Ще бъде интересно когато поради спирането на водата, ПЕРНИЧАНИ СЕ НАРЕДАТ В БАНКЯ ПРЕД ДОМА НА ПРЕМИЕРА С ХАВЛИИТЕ И ШАМПУАНИТЕ. Зная, че Борисов е народен човек и ще ги приеме с радост и с добре дошли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 38 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
според тебе виновни няма , да влиза убитият ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 6
Вся власть Советам!
преди 4 години
Абе байно, недей да копираш написаното във Фрогнюз, а погледни клипа. Режим няма да има по време на ремонта, защото язовирът няма да бъде източван. Загубите по градската водопроводна мрежа си е работа на местното водоснабдяване под контрола на кмета и общинските съветници.Ей богу, откъде ви копат токива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 6
крас
преди 4 години
КЪМ СТАТИЯТА ПРИКАЧЕТЕ И ТОВА КЛИПЧЕ: https://frognews.bg/***/liliana-pavlova-pred-2016-darjavata-dava-32-mln-ukrepvane-iaz-studena-vodoprovodnata-mreja-pernik.htmlНа него се вижда какво заявява министър Лиляна Павлова през 2016 година: "Държавата дава 32 млн. лв. за язовир Студена, няма да има воден режим в Перник" !!!!!!!!КАКВО СЕ СЛУЧИ С ТЕЗИ 32 МИЛИОНА ЗАЕМ ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА БЕ БОРИСОВ И ЗАЩО В МОМЕНТА ИМА ВОДНА КРИЗА ??Може би на този въпрос ще се наложи да даде обяснение пенсионера ПОЖАРНИКАР ген. Войнов, който отговаря за състоянието на язовирите и е РОДА С ПРЕМИЕРА БОРИСОВ!!Ген. Атанасов от ДСБ обвини вуйчото на Борисов в това, че е отговорен за онези 500 милиона лева отишли за укрепване на язовирите!КЪДЕ СА ТЕЗИ 500 МИЛИОНА ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ОТГОВАРЯ НЕ САМО ВОЙНОВ , НО И БОРИСОВ И НЕГОВИТЕ МИНИСТРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 41 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Абсолютно си прав. Ремонтът беше на язовирната стена. Не на водопреносната мрежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още