IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И най-влиятелните жени за 2019 г. са....

Кристалина Георгиева е на 15-то място в класацията на Forbes, Грета Тунберг заема последното 100-о място

15:25 | 30.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Българката Кристалина Георгиева, която е управляващ директор на Международния валутен фонд от октомври 2019 г., заема 15-то място в класацията на Forbes за най-влиятелните жени през 2019 г., изпреварвайки световно известната телевизионна водеща Опра Уинфри, която е 20-та поред в списъка, както и кралица Елизабет Втора, която заема 40-та позиция.

Българският икономист и бивш изпълнителен директор на Световната банка беше временно председател на групата на Световната банка и отговаряше за усилията на организациите да преодолеят крайната бедност до 2030 г. През декември 2019 г. Георгиева оглави нова тригодишна програма за заем с Украйна на стойност 5,5 млрд. долара. Сред основните й акценти са климатичната криза и връзката й с финансовата стабилност, както и нарастващите нива на дълг в Африка.

Жената, която за девета поредна година е най-високо в класацията на 100-те най-влиятелни жени според Forbes, е канцлерът на Германия Ангела Меркел, която се противопоставя на антимигрантските чувства в Европа. Тейлър Суифт, която е на 71- ва позиция, се бори с частните дружества в музикалната индустрия за правата на музикантите относно собствеността на песни. 16-годишната екоактивистка Грета Тунберг - една от 23-те новодошли в списъка, се обявява открито срещу бездействието относно климатичната криза, вдъхновявайки милиони млади хора по целия свят.

Има редица доказателства, че огромен брой жени, които все още не са в списъка на най-влиятелните, също се придвижват напред в заемането на влиятелни позиции в професионален план, съобщават от изданието. Конгресът на Съединените щати има рекордния брой от 126 жени в своите редици, а в бордовете на директорите на компаниите от индекса S&P 500 са назначени повече жени, отколкото във всеки друг момент от световната история.

„Ние не агонизираме. Ние организираме", коментира по повод на този напредък Маги МакГрат, редактор на Forbes Women.

1. Ангела Меркел

Меркел стана първият канцлер на Германия през 2005 г. и в момента тече нейният четвърти мандат. През ноември 2018 г. тя се оттегли като лидер на Християндемократическия съюз и обяви, че няма да се кандидатира за друг мандат като канцлер през 2021 година. Меркел остава фактически лидер на Европа, ръководейки най-голямата икономика в региона, след като преведе Германия през финансова криза и я върна обратно към растеж. Големият въпрос, който обществеността си задава сега, е какво ще се случи, след като управлението на Меркел приключи.

2. Кристин Лагард

Лагард стана първата жена, която оглави Европейската централна банка на 1 ноември 2019 г. Със заемането на тази позиция тя става отговорна за европейската парична политика по време на геополитическа несигурност и забавяне на икономическия растеж в региона. От 2011 г. до средата на 2019 г. Лагард ръководеше Международния валутен фонд, който работи за осигуряване на стабилността на световната парична система.Тя беше първата жена, заела тази позиция.

3. Нанси Пелоси

Нанси Пелоси е 52-ият председател на Камарата на представителите на САЩ. Ролята я прави най-високопоставената жена в страната. През 2019 г. тя започна четвъртата по рода си процедура по импийчмънт в американската история срещу президента Доналд Тръмп.

4. Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен беше назначена за председател на Европейската комисия, изпълнителният клон на Европейския съюз, през юли 2019 г. Тя е първата жена на тази длъжност и отговаря за законодателството, засягащо над 700 милиона европейци.

От 2005 г. до 2019 г. фон дер Лайен служи в кабинета на Ангела Меркел.През последните шест години от времето си в кабинета тя беше министър на отбраната на Германия. Под нейно ръководство Комисията понастоящем се състои от 11 жени и 15 мъже комисари.

5. Мари Бара

Изпълнителният директор на GM от 2014 г. Мари Бара инвестира милиарди в електрически превозни средства, самоуправляващи се автомобили и услуга за споделяне на акции, наречена Maven. През ноември 2019 г. GM предяви иск срещу Fiat Chrysler заради предполагаема схема за подкуп при договаряне със синдикати на автомобилни работници.

GM се класира на първо място в Глобалния доклад за равенство между половете за 2018 г. Поради това компанията се определя като един от двата глобални бизнеса, при които няма разлика в заплащането между половете.

6. Мелинда Гейтс

Гейтс поддържа позицията си на най-влиятелна жена като съпредседател на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Основана през 2000 г., това е най-голямата частна благотворителна фондация в света. Като част от мисията на фондацията да помага на всички хора да водят здравословен и продуктивен живот, Мелинда посвещава голяма част от работата си на правата на жените и момичетата. Следващата мисия на Гейтс е да преодолее разликата във финансирането на жените, които основавават бизнес, чрез своята инвестиционна компания Pivotal Ventures.

7. Абигейл Джонсън

Абигейл Джонсън е изпълнителен директор на Fidelity Investments от 2014 г., когато поема бизнеса от баща си, и е председател на компанията от 2016 г.

Тя притежава приблизително 24,5% дял от фирмата, която има активи на стойност близо 2,7 трилиона долара. През 2018 г. Fidelity пусна платформа, която позволява на институционалните инвеститори да търгуват с криптовалути. Абигейл започва да работи във Fidelity през летните ваканции, докато е още в колежа, и се присъединява към компанията на пълен работен ден като анализатор през 1988 г., след като получава магистърска степен от Харвард.

8. Ана Патрисия Ботин

Ботин стана председател на испанската Banco Santander през 2014 г. след внезапната смърт на баща си Емилио. На фона на политически вълнения тя подкрепя fintech компаниите и се фокусира върху предприемачите, подкрепяйки малките предприятия и тези, които са собственост на жени. Ботин стартира Santander X в подкрепа на университетското предприемачество и помага за създаването на първата многосекторна платформа, базирана на блокчейн.

9. Джини Ромети

Ромети поведе прехода на емблематичната технологична компания IBM към компания, ориентирана към услуги, свързани с данни. Днес половината от приходите на IBM в размер на 79,1 млрд. долара за 2017 г. идват от нововъзникващите високо стойностни сегменти на IT услугите.

През октомври 2018 г. IBM закупи Red Hat за 34 млрд. долара, което постави компанията в позиция да се конкурира с Amazon и Microsoft в областта на облачните услуги.

Постоянните усилия на компанията за задържане на жените на работното им място включват удължен родителски отпуск, програма за доставка на кърма и др.

10. Марилин Хюсън

Изпълнителен директор на Lockheed Martin от 2013 г. Хюсън умело ръководи позицията на компания в челните редици на сигурността, аерокосмическата и технологичната техника. Програмата за изтребители F-35 и друга разработка, насочена към съвременните военни нужди, спомогнаха за увеличаване на пазарната стойност до близо 100 млрд. долара. За да остане начело на иновациите, Lockheed Martin разработва свръхзвуков самолет.

На 61-во място в класацията е певицата Риана, изпреварвайки други световно известни изпълнителки като Бийонсе, която е на 66-та позиция, и Телър Суифт, която е под номер 71. Тенесистката Серина Уилямс заема 81-во място, а последна в списъка с най-влиятелни жени според Forbes e Грета Тунберг на позиция номер 100.

Вижте класирането и в нашата галерия!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Поръчков и манипулативен коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
поръчкова и манипулирана класация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още