IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Уау, акцията е толкова... high

Tesla достигна скандалната цел на изпълнителния си директор за цена на акция от 420 долара за брой

13:34 | 30.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това беше туит, който удари като бомба: „Обмислям дали да не сваля Tesla от фондовата борса при цена от 420 долара“. Това бе написано от Илон Мъск, изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили, през август 2018 г. Новината свари неподготвени финансовите пазари. Знаеше се, че Мъск има обтегнати отношения с борсовия регулатор и презира продавачите на късо, които залагат на падащи цени.

Не се очакваше, обаче, той да стигне дотам, че да обяви евентуалното сбогуване на Tesla с фондовата борса и да посочи конкретна цена. Именно неговото твърдение, че е било осигурено финансирането на проекта, предизвика известна изненада - заради сложността на подобна трансакция. Някои дори спекулираха, че Мъск може да е бил под влиянието на променящи ума вещества - особено като се има предвид, че числото 420 се счита за кодов термин за марихуана.

Бързо стана ясно, че финансирането на боросово оттегляне на Tesla е много по-малко сигурно, отколкото беше представено от Мъск, и плановете за сбогуване с фондовата борса бързо бяха изоставени.

Всичко това обаче създаде известни неприятности на директора на Tesla, също и заради вида на комуникацията в Twitter. Комисията за ценните книжа и борсите (SEC) го съди и го обвини в измама с ценни книжа. В крайна сметка Мъск се съгласи на извънсъдебно споразумение и плати глоба в размер на 20 млн. долара. Той дори подаде оставка като председател на Борда на директорите. Освен това част от споразумението, сключено с Комисията, гласи, че комуникациите на Мъск за компанията ще бъдат по-внимателно наблюдавани.



Повече от година по-късно Tesla получи много благоприятен повод да си припомни този епизод, който всъщност не беше приятен навремето. На Бъдни вечер цената на акциите на компанията нарасна до повече от 420 долара за първи път, пресичайки споменатата тогава граница. В четвъртък сесията затвори на ниво от 430,94 долара за акция.

Преди Мъск да изпрати спорния си туит, цената беше около 340 долара. Съобщението междувременно я повиши, макар и не до 420 долара. Цената обаче скоро падна и през юни тази година се понижи до под 180 долара.

След като представи последните си тримесечни резултати през октомври, Tesla започна забележителен възход, който продължава и до днес. Оттогава акциите добавиха повече от две трети от стойността си. Преминаването на границата от 420 долара сега се счита за крайъгълен камък за Мъск. Той коментира събитието в Twitter с шега, която включва намек за марихуана: „Уау.... Акцията е толкова... high".

Развитието на цената на акциите подчертава възходите и паденията, които Tesla преживя през тази година. През първата половина на 2019 г. компанията изпращаше много лоши послания. Тя отчете загуба както за първото, така и за второто тримесечие, което беше още по-разочароващо, като се има предвид, че година по-рано бе на печалба. Мъск каза по онова време, че това ще бъде трайна тенденция. След загубите обаче Мъск бе принуден да предпише курс за икономии на Tesla, който самият той нарече „хардкор". Опасения имаше не само за разходите. Автомобилният производител също така отчете спад на търсенето на някои от неговите по-стари продукти.

Напоследък нещата изглеждат доста по-добре. Tesla отново реализира печалба през третото тримесечие и когато представи тези бизнес резултати, компанията имаше и други добри новини. Тя обяви, че първите тестове за производство в новия ѝ завод в Шанхай са започнали по-рано от очакваното и че Model Y, следващото ново попълнение в продуктовата му гама, също е изпреварил първоначалния график. Очаква се производството на колата да започне през лятото на следващата година.

Това бяха забележителни коментари за компанията, която е известна с това, че поставя прекалено оптимистични срокове и след това не ги спазва. През ноември Мъск нанесе още един удар, когато обяви, че иска да построи още един завод за автомобили и акумулатори в близост до Берлин. Там трябва да се произвежда Модел Y, а след фабриката в Шанхай тя ще се превърне във втората Gigafactory на компанията извън американския вътрешен пазар.

Сега Tesla се оценява на борсата на над 75 млрд. долара. Компанията е доста по-напред от своите американски конкуренти General Motors (52 млрд. долара) и Ford (38 млрд. долара), въпреки че е много по-малка по отношение на продажбите на единица продукция и също така генерира значително по-ниска печалба.

Анализаторите не са единодушни дали скорошният подем на фондовата борса може да продължи. Мнозина препоръчват акцията на Tesla, но също така има и много, които съветват за продажбата ѝ. Адам Джонас от Morgan Stanley определя ценовата си оценка за акциите на Tesla на ниво от 250 долара, доста под текущата цена.

Както писа през миналата седмица, той смята, че цената може да продължи да се повишава през първата половина на 2020 г., особено ако се отчете напредък по отношение на Model Y или новата фабрика в Китай. В дългосрочен план обаче не бил уверен в развитието на цените, особено ако финансовите пазари все повече възприемат Tesla като традиционен автомобилен производител.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още