IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на годежния пръстен да е до две месечни заплати, смятат 75% от българите

Според половината от анкетираните предложението за брак трябва да бъде направено с пръстен с диамант, показва проучване на Amodoria

16:11 | 30.12.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Pixabey</em></p>

Източник: Pixabey

Разумната цена за годежен пръстен не трябва да надминава две месечни заплати, смятат 75% от българите. Това показва акнета в социалните медии, организирана от Amodoria - международна верига бутици за бижута и търговия със скъпоценни камъни.

Допитването, в което участват над 1500 души, е проведено в навечерието на коледните и новогодишни празници , когато е най-популярният период за предложения за брак в световен мащаб. Според статистиката в 40% от случаите заветният въпрос се задава именно на Коледа, Бъдни вечер или в новогодишната нощ, като общият резултат измества в класацията дори най-романтичния ден – Свети Валентин.

Минимална цена за годежен пръстен от две месечни заплати е изискване, възприето в САЩ през миналия век, което символизира готовността на мъжа да поеме отговорност за издръжката на бъдещото семейство. Според анкетата в България няма твърдо установена практика в тази насока.

Макар и непредставително, проучването показа, че за повечето българи цената на пръстена не е решаваща, а от значение са жестът и любовта, които стоят зад него, според Рабия Мула, посланик на Международната асоциация на индустрията за скъпоценни камъни (ICA) и представител на Amodoria за България.

В същото време обаче 87% процента от участниците в анкетата са категорични, че пръстенът е важен и държат на него, добавя още тя.

Допитването показва още, че според половината от българите годежният пръстен трябва да е с диамант. Това е и най-популярният скъпоценен камък за предложения в световен мащаб. Опитът на международните бижутери у нас през последните две години сочи същото – най-търсени са годежните пръстени с един или повече диаманти, от бяло злато и цена до 3000 лева.

“Диамантите са предпочитани не само заради символиката и установения тренд, но и защото са устойчиви и неутрални, комбинират се лесно с други бижута, което ги прави подходящи за носене всеки ден”, обяснява Рабия Мула.

"Ако обаче се търси уникално бижу, което да се предава от поколение на поколение, комбинацията с цветни скъпоценни камъни е по-подходящa и често е и по-добрата алтернативна от инвестиционна гледна точка", допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 4 години
Съгласен съм на 100%. Няма смисъл от това , а и няма сигурност у нас. Утре ще иде пръста защото се е заклещил и с жена ти сте попаднали на неподходящото място. Това би била най-лошата инвестиция. Американците нека си го мерят с бащите си, но у нас това е глупаво занад 75% от хората. Аз заведох жената на круз и и купих пръстен за много скромна сума за времето си. Същото е и с цветята. Защо да стимулираме изкуственото производство на цветя? Само хабим планетата! Аз водя жената сред природата и там всички цветя са нейни, но само за гледане и докато сме там. Така има стимул да ходи с мен отново и отново, а не да гледам как 5-10% от заплатат ми вехнат в някакъв ъгъл една седмица, децата разпилеят трвички и цялата къща, че и накрая не взимат завоя и разливат водата на килима/дюшемето или в най-добрия случай на плочките, където само ще се подхлъзнеш евентуално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ала бала...установен тренд...ала бала ....2 мес заплати...ала бала 75% от българите...Ей, хората дори в световен мащаб вече бягат от абсолютно ненужните диаманти, кото вече се произвеждат с качество, почти дистигащо естествените. Вместо човек да даде 5-10 к за някакво камъче, по-добре да идат някъде далече на екскурзия, почивка или просто да инвестира тази сума. Индустрията ви за хващане на балъци, които за не кажат нещо другите, купуват камъчета за годежа, си отива. Новото поколение не се интересува от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
zap
преди 4 години
Диамантите са предпочитани ... което ги прави подходящи за носене всеки дени един мармот ги завива в станиол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
vzhekoff
преди 4 години
Ногу плоска рИкламЪ шЪ знайш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още