IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авторитарният завой на Китай е предизвикателство за света

Нарастващата твърдост на Пекин на глобалната сцена рискува ответна реакция

21:34 | 30.12.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Имаше време, когато Пекин знаеше как да прави отстъпки в свой интерес, пише Financial Times в редакционен коментар. Китай направи много такива спрямо САЩ, за да бъде присъединен към Световната търговска организация през 2001 г., което даде възможност за икономическото излитане. През същото десетилетие Пекин показа гъвкавост към Хонконг и Тайван, тъй като, както каза бившият премиер Джу Жундзи, отстъпките за сънародниците са отстъпки в полза на китайската нация. 

Но изкуството да отстъпваш за да извлечеш ползи сега изглежда забравено. На негово място израсна твърд, автократичен режим, ръководен от Си Дзинпин, силният лидер на Комунистическата партия. Това авторитарно залитане може да служи на Пекин у дома, но затормозява отношенията на Китай с голяма част от външния свят, не само с Вашингтон, но и с европейските и азиатските столици. 

Въпросът подчертава един парадокс. Международното приемане на Пекин, което подкрепи възхода му по време на ерата на "реформите и отварянето", започнала преди точно 40 години, сега е в отстъпление, което нарушава екосистемата, която позволи на Китай да просперира.

Хонконг показва динамиката на обратната реакция. Шестте месеца на масови протести бяха вдъхновени отчасти от противопоставянето на все по-авторитарното поведение на Пекин. Но твърдият отговор на подкрепеното от Китай хонконгско правителство само допълнително намали популярността му - про-пекинският лагер претърпя съкрушително поражение на местните избори през ноември.

Подобни тенденции се забелязват и в Тайван. Не само, че президентът Цай Ингвен, чиято управляваща Демократична прогресивна партия се застъпва за официална независимост от континентален Китай, е фаворит на президентските избори през следващия месец. Тя също така използва обществената антипатия срещу твърдия подход на Пекин като ключова част от своята кампания.

Цай посочва Хонконг, за да се опита да убеди своя електорат, че формулата „една държава, две системи“ - според която на Хонконг бе разрешено да поддържа „висока степен на автономия“ след връщането му на Китай през 1997 г. - никога няма да сработи в Тайван. Пекин обаче настоява да се приложи тази формула към Тайван в случай на бъдещо обединение.

Толкова за отношенията в задния двор на Китай. Твърдата позиция на администрацията на Си също оказва осезаемо влияние и върху по-широкия свят.

Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
... как да виждаш с тоя чифт топки пред очите ти ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
по целуването си ти , ама не виждам да си прокопсал много ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 18
khao
преди 4 години
абе не му го целувай много на тоя, късия е слънце в сравнение с китайците ! ... даже слънце и луна в едно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 14
ing5rov
преди 4 години
времето за отстъпките вече е на америка ... а европа изобщо не се брои .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още