IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mazda обяви електромобилите за по-вредни от дизелите

акумулаторната батерия с капацитет 95 кВт/ч изхвърля в амтосферата повече CO2 от автомобил с дизелов двигагел, посочва мениджърът Критиан Шулце

22:53 | 30.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Електромобилите с мощни батерии са по-вредни за околната среда от колите с дизелови двигатели. Това заяви Критиан Шулце, директор по маркетинг и изследвания на европейското подразделение на Mazda пред Automotive News.

Според мениджъра акумулаторната батерия с капацитет 95 кВт/ч, поставяна на топ-версиите на Tesla Model S и Model X, изхвърля в амтосферата повече въглероден диоксид (CO2) от автомобил с дизелов двигагел. В сметките, разбира се, влиза производството и бракуването на батерията, съобщава Automedia.bg.

Именно заради загрижеността си за околната среда в Mazda нямат намерение да поставят подобен акумулатор на своя първи електромобил MX-30, а ще го оборудват с батерия с капацитет 35,5 кВт/ч. Според изследването на японската компания, вредните емисии (СО2) на такъв акумулатор са равни с тези на дизеловия хечбек Mazda 3.

„Нашите конкуренти предпочитат по-мощни батерии и ние сме наясно с това, но няма да направим компромис. Затова ще заложим именно на акумулатор по-малка мощност, който няма да вреди толкова на екологията“, коментира Шултце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
От Мазда не са обективни, т.к. са заинтересовани и притеснени от конкуренцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
bgMan
преди 4 години
Материалът ви е непълен.Не знам дали е по ваща вина или на аутомедия.Това твърдение е вярно само АКО фабриките за производство и рециклиране на стари батерии НЕ работят с чиста енергия. Ако енергията, с която се зарежда автомобила при целия жизнен цикъл на батерията също е чиста имаме отново НЕВЯРНО твърдението в заглавието.Прочетох оригиналния текст на изявлението на Мазда и там точно тези две условности са отбелязани.Моля преведете целият оригинален текст на изявлението на Мазда или отново заприличвате на жълта преса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
zap
преди 4 години
... батерия с капацитет 95 кВт/ч ...кВт/ч е мощност, а капацитетът е просто кВтч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още