IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Украйна си стиснаха ръцете за газовия транзит в последния момент

Това е първото споразумение между Киев и Москва след повече от пет години тотална конфронтация заради конфликта в Украйна

12:04 | 31.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия и Украйна подписаха знаков договор за газовия транзит, с който ще бъде снабдявана Европа. Руската държавна компания „Газпром“ и украинският енергиен доставчик „Нафтогаз" подписаха споразумението след няколкодневни преговори в понеделник вечерта. Това заяви във Facebook украинският президент Володимир Зеленски. Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер също потвърди сделката, съобщиха няколко руски информационни агенции.

Това е първото споразумение между Киев и Москва след повече от пет години пълна конфронтация заради конфликта в Украйна. Договорът за транзит за сигурни доставки на Европа, особено на Германия, е валиден пет години. Той беше подписан почти в последния момент, защото настоящият десетгодишен договор изтича във вторник (31 декември 2019 г.).

Русия и Украйна вече бяха обявили споразумението чрез посредничеството на ЕС и германския министър на икономиката Петер Алтмайер на 19 декември. Количествата на транзита в бъдеще ще бъдат значително по-ниски, отколкото в миналото.

Ако зависеше от Киев, Украйна би искала да има възможно най-голям обем транзит, защото това би означавало повече приходи от транзитните такси за финансово слабата страна. Вместо около 90 милиарда кубически метра годишно, през 2020 г. през Украйна в Европа трябва да се изпомпват 65 милиарда кубически метра руски газ. От 2021 до 2024 г. се предвижда количеството да е 40 милиарда кубически метра газ всяка година. Русия планира да използва газопровода „Северен поток 2“, който беше парализиран от американските санкции, за директни доставки в Германия. В резултат на това в бъдеще транзитният обем през Украйна ще бъде по-нисък.

Руските медии наскоро отправиха критика, че Русия прави твърде много отстъпки в новия договор за Украйна. „Газпром“ например преведе 2,9 млрд. долара на Нафтогаз". Украйна приветства решението, а парите дават на хронично финансово слабата страна по-голямо пространство за социално-политически мерки. Милиардите са предназначени за уреждане на искове в няколко правни спора. В замяна, според руската информация, Украйна се отказа от претенции срещу Русия в размер на двуцифрени милиарди долара.

Преговорите между двете компаии по договорите за транзит и доставка на руски газ за Украйна продължават от 2014 година. През февруари 2018 година Стокхолмският арбитраж задължи руската компания да изплати на украинската страна около 2,56 милиарда долара затова, че не е доставяла газ по транзитния договор.

През лятото на 2018 година Нафтогаз започна процес за принудително събиране на тази сума от „Газпром“ чрез замразяване на активите на руския холдинг в Швейцария, Великобритания и Холандия. Шведският апелативен съд в окръг Свеа спря изпълнението на решението на Стокхолмския арбитраж, въпреки че по-късно тази мярка беше отменена. На 20 декември Москва и Киев обявиха, че съгласуват нов договор за транзит на газ за срок от 5 години, както и за разрешаване на взаимните искове между двете газови компании.

Бе предвидено до края на декември „Газпром“ да изплати на Киев 2,9 млрд. евро, а Украйна да се откаже от исканията си за запор на активи и имущество на руския концерн, както и от антимонополни искове на стойност 7,4 млрд. долара.

Страните се задължиха също така да оттеглят взаимните си искове, по които няма окончателно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Скоро с рекетът на укрите ще се приключи. Обемите на газ, транзитирани през тая *** държавица падат драстически - от 90 на 40 милиона метра, а след 5 години може да паднат и до нула - просто трябва да се избичи още един заобикалящ я газопровод - знаем - проекти за СП 3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още