IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои бяха най-касовите филми през 2019 г.?

„Възходът на Скайуокър“ илюстрира една знаменателна година за Disney, превръщайки се в седмата продукция на компанията с приходи над 1 млрд. долара през 2019 г.

11:30 | 01.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс


През 2019 г. най-касовият филм е донесъл над 2 млрд. долара от продажба на билети, а седем други продукции са генерирали постъпления по над 1 млрд. долара.

Като жанрове сред най-гледаните филми през 2019 г. преобладават продълженията на филмови поредици, екранизациите по комикси и римейк вариантите на успешни стари продукции.

И докато „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ в момента продължава да завладява боксофисите в цял свят, Disney, която притежава франчайза „Междузвездни войни“, може да се похвали с изключително успешна година. Филмовото студио вече разполага с 6 бокс офис разбивачи, преминали границата от приходи в размер на 1 млрд. долара, а стрийминг услугата Disney + сигнализира за промяна на статуквото в индустрията, като в същото време превърна „Бебе Йода“ в интернет феномен, пише CNN. 

„Възходът на Скайуокър“ най-вероятно ще бъде седмата продукция на Disney през 2019 г., която ще надхвърли 1 млрд. долара от продажба на билети в световен план. Това е безпрецедентно постижение за компанията, която вече е надвишила сумата от 10 млрд. долара като общи приходи от продажба на билети в целия свят. Disney се наслади на най-добрата си година в боксофиса, подхранвана от мегахитове като „Отмъстителите: Краят“ и „Цар лъв“.

Останалата част от индустрията не беше толкова щастлива. Общите приходи от продажба на билети в Северна Америка са с 4.7% по-малко спрямо 2018 г., когато боксофисът в САЩ и Канада генерира рекордните 11,9 млрд. долара, според Comscore.

1. „Отмъстителите: Краят“

Бюджет: 400 000 000  долара
Приходи в световен мащаб: 2 797 800 564 долара

Мащабната филмова продукция „Отмъстителите: Краят“ надмина абсолютно всички очаквания за приходи на анализатори по целия свят, подобрявайки с почти 100% досегашния рекорд, поставен преди година от предшественика си „Отмъстителите: Война безкрай“.

Четвъртата част от поредицата, при която защитниците на Земята отново застават срещу Танос, успя да набави 487 млн. долара по време на дебюта си в киносалоните извън Северна Америка, като само в Китай филмът събра 217 млн. долара, превръщайки се в най-силния тридневен дебют в страната.

Световната премиера на лентата през април успя да донесе на Walt Disney 1223 млрд. долара. За сравнение предходната част на филма отчете приходи от 640,5 млн. долара. Цифрите са от Box Office Mojo.

„Отмъстителите: Краят“ регистрира и най-силния премиерен ден в Северна Америка с приходи в размер на 156,7 млн. долара само за петък. Това е с близо 37 млн. долара повече спрямо предишния първенец „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.

След като филмът на Джеймс Камерън "Аватар" властваше като шампион в бокс-офиса 10 години, "Отмъстителите: Краят" го детронира, генерирайки приходи от 2 797 800 564 долара и превръщайки се в най-касов филм.

2. „Цар Лъв“ 

Бюджет: 260 000 000 долара

Приходи в световен мащаб: 1 656 112 571 долара

Фотореалистичната версия на "Цар Лъв", която е римейк на филма от 1994 г., излезе на екран през юли тази година.

До този момент друга продукция на Disney - "Замръзналото кралство" - държеше първенството сред анимациите с глобални постъпления в размер на 1,2 милиарда долара.

С продадени билети на стойност 1 656 112 571 долара Цар Лъв" изпревари "Замръзналото кралство" по приходи и стана най-касовата анимация на всички времена, по данни на The Numbers.

Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още