IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Израел отчита годишен ръст от 3,3%

Икономическата експанзия на Израел е факт въпреки, че през годината страната премина праз политически сътресения

16:01 | 31.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Израел е нараснала приблизително с 3,3% на годишна база през 2019 г., надминавайки прогнозите на централната банка на страната, информира Bloomberg.

От отдела по проучванията към Централната банка на на Израел прогнозираха през октомври, че брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 3,1% през тази година и ще се забави до 3% през 2020 г. Растежът на икономиката, отчетен през 2018 г., възлиза на 3,4% на годишна база, а същият показател се е увеличил с 3,6% през 2017 г.

Икономическата експанзия на Израел е факт, въпреки че през годината страната премина праз политически сътресения, след като парламентарните избори не успяха да излъчат категоричен победител, който да създаде постоянно правителство. Провеждането на няколко предсрочни вота създаде вакуум в политиката, който възпрепятства извършването на ключови реформи и отложи фискалните действия, необходими за коригиране на нарастващия бюджетен дефицит.

Ръстът на БВП е благодарение на нарастващите потребление и износ. Публичното потребление се е увеличило с 4,1% през 2019 г., докато частното е нараснало с 3,9% на годишна база, съобщиха от статистическото бюро на страната във вторник. Износът от Израел се е увеличил с 3,3%, след като през 2018 г. отчете повишени от 5,6%.

Инвестициите в строителство, изследователска и развойна дейност, както и тези за проучване за газ и нефт са се увеличили. В същото време инвестирането в производство на машини, оборудване и превозни средства е намаляло, казаха още от бюрото.

Ръстът на глава от населението възлиза на 1,3%, в сравнение с 1,4%, отчетени през предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 4 години
Там Бени не е диктатор, не? Той просто стои от доста време на кормилото - чисто демократически :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още