IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 - паметна година за акциите в САЩ, която почти никой не очакваше

Основните борсови индекси в Америка нараснаха с 20-30% през изминалите 12 месеца

16:03 | 31.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По отношение движението на акциите, се съгласяваме с думите на Алън „Ейс“ Грийнбърг, ръководителят на Bear Stearns, по време на срива на пазара през 1987 г.: „Акциите се колебаят, следващия въпрос.“ Добрата новина през 2019 г. е, че те се колебаеха най-вече в посока нагоре, което предлага някои уроци, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Цените на акциите спаднаха в последния понеделник от месеца, след като без съмнение инвеститорите прибираха печалби в края на годината. Но какви печалби само са това. Преди последната търговска сесия за 2019 г. индексът на големите американски фирми S&P 500 е на плюс 29% за годината, технологично ориентираният Nasdaq Composite се повишава с 35%, а дори старомодният индекс Dow Jones Industrial Average (на 30-те представителни за икономиката компании) се покачи с 22%. Apple и Microsoft, които отговарят за голяма част от ръста на Nasdaq, вече имат пазарна капитализация от над 1,2 трилиона долара всяка.

Всеки, който продаде преди година, макар и във време когато настроението на инвеститорите беше негативно, пропусна значително увеличение на нетната стойност. Пазарите бяха спаднали през четвъртото тримесечие на 2018 г., след като Федералният резерв затегна парите, а търговската война на Доналд Тръмп се засили. Страховете от рецесия бяха широко разпространени, като дори Тръмп спря да рекламира акциите в Twitter.

Единият урок е, че никой не знае как ще се представят акциите през дадена година, защото толкова много може да се промени. През 2019 г. Фед бързо поправи грешката си от декември 2018 г., когато повиши лихвите. Инфлацията остана под контрол. Тръмп реши, че иска търговско примирие с Китай, независимо от мъчителните криволичения по пътя. Инерцията, създадена от данъчната реформа и дерегулацията помогна на икономиката, и по-специално на пазара на труда, да останат изключително оживени, въпреки предизвиканата от търговските войни рецесия в промишлеността.

Ако сте предвидили всичко това, вдигнете ръка. Ние не мислихме така.

Същата несигурност важи за акциите и през 2020 г., година на избори, която добавя политическа нестабилност към обичайните икономически и политически променливи. Ще се върне ли Тръмп към търговския популизъм, ако изглежда, че преизбирането му е в опасност? Ще спаднат ли пазарите, поне за известно време, ако Бърни Сандърс или Елизабет Уорън са напът да спечелят номинацията за президент на Демократическата партия?

Истината е, че никой не знае, макар фактът, че някои хора смятат, че знаят да помага за функционирането на пазара. За всеки купувач си има продавач. Някои клети хора вероятно дори са взели под внимание скандалната статия от 21 октомври 2016 г. в Politico, която започваше така: „Уолстрийт е напът към голям срив, ако Доналд Тръмп шокира света в деня на изборите и спечели Белия дом.“ S&P 500 тогава се търгуваше около 2200 пункта. Вчера затвори на ниво от 3221.

Урокът тук е, както Уорън Бъфет обича да казва, да не залагате срещу това САЩ да успеят. Америка прави грешки, избирателите понякога дават властта на заблудени политици, а обществеността от време на време се поддава на финансови мании, които се превръщат в паники и катастрофи. Но оставени да работят, търгуват и инвестират без много политическа намеса, американците отприщват енергията си по продуктивен начин. Акциите се колебаят, но с течение на времето те нарастват - често в години, в които най-малко го очаквате.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Ako не знаете за този факт:https://usdebtclock.org/то може да не очаквате чудеса.Но аз отдавна не се учудвам на чудеса::: Песков: US посланичката въобще не е учила история, тя се занимава с козметикаПосланикът на САЩ Джорджет Мосбахър изобщо не е учила история, защото е оглавявала компания за козметични продукти и получи поста си на посланик, защото финансира предизборната кампания на (президента на САЩ Доналд) Тръмп. ::
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още