IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Транзитът през Украйна ще продължи при условия, изгодни за всички

Сега всички въпроси са уредени и няма повече взаимни искове, посочи руският министър-председател

17:31 | 31.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският премиер Дмитрий Медведев каза, че всички въпроси по транзита на руския газ през Украйна са уредени и той ще продължи при условия, които устройват всички страни, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

„Сега всички въпроси са уредени и няма повече взаимни искове. Транзитът на руски газ през Украйна ще продължи при условия, устройващи всички страни. Подписването на документите показва, че дори по най-сложните въпроси може да се разговаря и да се постига съгласие", написа Медведев на страницата си във Facebook.

Руският премиер нарече газовия договор между Русия и Украйна компромис, който е трябвало да бъде постигнат.

Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер обяви по-рано, че договорът за транзит с „Нафтогаз“, който е за срок от 5 години, е бил подписан от двете страни вчера. Документите стават законни и осигуряват транзита на руски газ през Украйна след 31 декември 2019 година, припомня БТА.

Това е първото споразумение между Киев и Москва след повече от пет години пълна конфронтация заради конфликта в Украйна. Договорът за транзит за сигурни доставки на Европа, особено на Германия, е валиден пет години. Той беше подписан почти в последния момент, защото настоящият десетгодишен договор изтича във вторник (31 декември 2019 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още