IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес Германия остава със само шест АЕЦ-а

Ядрената централа „Филипсбург“ в Баден-Вюртемберг ще бъде изключена тази вечер

18:10 | 31.12.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ядрената централа &bdquo;Филипсбург&ldquo; в Баден-Вюртемберг. <em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Ядрената централа „Филипсбург“ в Баден-Вюртемберг. Снимка: Ройтерс, архив

Последната атомна електроцентрала в Германия трябва да излезе от мрежата в края на 2022 г. - Бундестагът реши това през юни 2011 г. след фаталната авария във Фукушима. Засега в Германия все още работят седем атомни електроцентрали за производство на електроенергия. Един от тях, блок 2 на електроцентралата „Филипсбург“ в Баден-Вюртемберг, ще бъде окончателно затворен днес около 20:00 ч. Българско време.

Атомната централа „Филипсбург“ (KKP) се намира на около 30 километра северно от Карлсруе на остров в река Рейн. На това място са построени два блока: Блок 1, построен през 1979 г., който беше закрит през 2011 г. Блок 2 излезе в мрежата през 1984 година. През 2018 г., според оператора EnBW, централата е генерирала около единадесет милиарда киловатчаса електроенергия и по този начин е покрила приблизително 13 процента от потреблението на електроенергия в Баден-Вюртемберг.

Сигурността на доставките също няма да бъде застрашена. Министърът на околната среда на Баден-Вюртемберг Франц Унтерстелер, който е избран от „Зелените“ говори за необходимия „микс от мерки от вноса на електроенергия, производство чрез възобновяеми източници и разширяване на мрежата“, който ще замени ядрената енергия.

Необходимо е обаче според него е да се продължи с разширяването на мрежата и последователно да увеличим производствения капацитет чрез възобновяеми енергийни източници - особено ако последната атомна електроцентрала в Баден-Вюртемберг бъде изключена от мрежата след три години – става дума за Некарсвестхайм II.

С изключването на „Филипсбург“ в Германия ще останат само шест атомни електроцентрали. Планира се „Гронде“, „Гундреминген С“ и „Брокдорф“ да бъдат спрени най-късно до края на 2021 г. „Изар 2“, „Емсланд“ и „Некарвестхайм II“ ще бъдат изключени най-късно до 31 декември 2022 г.

Федералният министър на околната среда Свеня Шулце подкрепя спирането на реакторите. „Отказът от ядрена енергия прави страната ни по-безопасна", казва политикът от СПД. Според нея това помагало и да се избегнат радиоактивните отпадъци. Особено във времена, в които някои пропагандират ядрената енергия като предполагаем климатичен спасител, важно е да се подчертае, че тя не решава нито един проблем, а създава нови, пояснява Шулце. А именно - съхраняването на високо радиоактивни материали в продължение на милион години.

За Федерацията за опазване на околната среда и природата (BUND) „Филипсбург“ е една от най-предразположените към аварии централи в Германия. Електроцентралата работи повече от 30 години, въпреки че нарушава приложимите изисквания за безопасност. „Всяко спиране на атомна електроцентрала е успех в дългогодишната борба срещу опасната ядрена енергия“, казва шефът на BUND Олаф Банд.

По думите му обаче спирането на централата е само частична победа. „Призоваваме федералното правителство да прекрати изцяло ядрената енергия, включително фабриката за горивни елементи в Линген, която все още работи за неопределено време, и инсталацията за обогатяване на уран в Гронау“, казва той.

Енергийната компания EnBW Energie Baden-Württemberg, от друга страна, говори за 35 години „безопасно производство на електроенергия“. Безопасността имала основен приоритет до последния ден на производство на електроенергия. През целия оперативен период са били инвестирани непрекъснато средства - в нови технологии и в допълнително обучение на персонала.

Изключването EnBW описва като "технически стандартен процес". Мощността на реактора се намалявала непрекъснато, което се случва чрез постепенното поставяне на така наречените контролни пръти в ядрото на реактора. По-късно генераторът ще бъде изключен от обществената електрическа мрежа. Процесът на изключване преди самото изключване от мрежата отнема няколко часа.

EnBW получи необходимото одобрение за извеждане от експлоатация и демонтаж от Министерството на околната среда на Баден-Вюртемберг в средата на декември. Разглобяването трябва да започне през 2020 г. Ще минат години, ако не и десетилетия до окончателния демонтаж. Министерството на околната среда в Щутгарт изчислява, че за демонтажа ще са нужни 15 години.

Проблемът: Темата за съхраняването на радиоактивните ядрени отпадъци все още не е решена 70 години след началото на ползването на ядрената енергия. Това означава, че големи количества силно радиоактивни материали трябва да бъдат временно съхранявани, най-вече на местата на предишните атомни централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 8
alphaomega
преди 4 години
Немците си закриват централите защото очакват този тип ядрени реактори които разчитат на ядрено делене скоро да станат отживелица и да бъдат заменени от новите токамакови реактори които ще съединяват атоми (ядрен синтез).Европа в момента води в тези технология и има най големия проект за такава централа ( ITER във Франция ) и там се наливат милиарди евро.Китайците и те наскоро обявиха че започват да строят свой отделен проект със същата технология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 17
ivailojelyazkov
преди 4 години
псе моли се СТРАТФОР да познаят и северна монголия СЕ РАЗПАДНЕ до 2025 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
Инж. Петров :)Целият свят е натиснат от една болест: ГРЕТИЗАЦИЯ.Лекува се с мотика 5-ти номер, по 3 пъти на ден половин час преди ядене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
ing5rov
преди 4 години
ха тъй , затворете АЕЦовете , па сетне си затворете и фабриките , та пляскайте с ръце на чист въздух ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още