IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР намали цената на природния газ за първото тримесечие с 1,81%

От днес България ще получава руски природен газ през Турция, а не през Украйна

16:00 | 01.01.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши днес цената на природния газ за първото тримесечие на 2020-та година да бъде намалена с 1,81% в сравнение с последните три месеца на миналата година, посочват от БНР. 

От днес България ще получава руски природен газ през Турция, а не през Украйна, както досега. Преговорите между Булгаргаз и Газпромекспорт бяха финализирани в края на миналата година. От смяната на трасето страната ни се очаква да пести средно по 70 млн. лв. годишно от транзитни такси, а газът може да поевтинее с 5%. 

През новия пункт - „Странджа-2“, България ще получава 2,9 млрд. кубични метра газ годишно, а инфраструктурата ни е готова да поеме количествата според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

„Имаме 11 километра газопровод от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“, както и газоизмервателна станция „Странджа“. Те са въведени в експлоатация. И съществуващата инфраструктура, която е по т.н. трансбалкански газопровод също е в готовност да пренася количества и по сега съществуващото трасе“, посочва Малинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
Let be sunshine!Нека да бъде трицифрен!Това са демократични молекули на свободата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 12
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Дано по-бързо завършат терминала за втечнен газ в Александруполис и тръбата до България, тогава ще има двуцифрен спад в цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 15
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Копейник, нещо по същество имаш ли да кажеш? И да знаеш, неграмотен ***, не е газТа, а газЪТ. А газТА е *** е автомобилите, намиращ се отдясно на спирачката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 11
ing5rov
преди 4 години
напрао ... американците даже ше ни плащат да им купуваме газта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
fon
преди 4 години
Смехотворно намаление при спада на цените в ЕС. Но дано по-бързо идва повече американски газ, цената може да падне с още 30%. САЩ само за октомври са експортирали 177,966 ft3 или над 5 милиарда н3 газ. С това темпо лесно могат да заместят половината руски газ на Европейския пазар само до 1-2 години, а Русия ще плаче да ни продава газа си.https://***.eia.gov/dnav/ng/hist/n9133us2m.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още