IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Кругман: Европа изглежда слаба като Япония преди 20 години

Тръмп разединява Америка и плаши медии и компании, за да установи вид капиталистически непотизъм, казва видният икономист

08:40 | 02.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В интервюто за германския Handelsblatt американският икономист Пол Кругман отчита плюсовете и минусите на президентството на Доналд Тръмп.

„Неговите търговски войни са вредни не само за световната икономика, но все повече и за вътрешната икономика", предупреди Кругман. Носителят на Нобелова награда не вярва в трайното сближаване в рамките на търговския конфликт между САЩ и Китай, въпреки че във вторник Тръмп обяви, че ще подпише първото частично споразумение с Китай на 15 януари. „Ако въобще постигне нещо, ще е само защото Пекин може само помощта на голяма коалиция, включваща европейци, да бъде накаран да направи нещо.

Кругман се смята за т. нар. Enfant terrible сред американските икономисти. Като учен той обаче се радва на най-високото уважение и от страна на своите критици. Като публицист е обичан, защото не се отклонява от полемиките, които иначе са необичайни в академичните среди.

Като цяло Кругман смята икономическата политика на президента за напълно погрешна: „Всичко, което Тръмп възнамеряваше да направи, не бе постигнато. Напротив, корпоративните инвестиции намаляват въпреки намаляването на данъците. Промишленото производство се свива въпреки всички наказателни мита, които би трябвало да го защитят“, констатира Кругман.

Ако Тръмп, както заплаши през пролетта, наложи наказателни мита върху вноса на автомобили в ЕС от 25 процента, Европа може да изпадне в рецесия, предупреждава още Кругман. Европа вече изглежда икономически „толкова слаба, колкото Япония преди 20 години“, казва той. 

Кругман изказва и дълбока загриженост за американската демокрация: „Ако Тръмп спечели изборите през ноември, само след година ще бъдем много сходни с Унгария". Президентът разделял страната, и плашел медиите, както и компаниите - "с цел установяване на вид капиталистически непотизъм".  

Икономистът предупреждава да не се прекалява и надценяват данните от пазара на труда в САЩ, защото „имаме сериозен проблем с нашата статистика. Хармонизираните данни не е задължително да рисуват реалистична картина. Статистиката изглежда лоша в Средния Запад, Мичиган и Уисконсин. Освен това заплатите застояват. Да, в САЩ нещата изглеждат по-добре на пръв поглед. Но тук има и рискове за спадове“.

Запитан какви рискове има предвид, Кругман споменава  демографията като решаващ фактор за макроикономическото развитие. „Целият дебат за светската стагнация се основава на застаряването на обществата, вижте Япония. Фактът, че икономиката там изпадна в дефлация преди 20 години, бе свързана с намаляването на населението. Европа изглежда като Япония преди 20 години. Китай също има демографски проблем. Само САЩ изглеждат по-добре по отношение на раждаемостта и имиграцията. Положителната тенденция обаче тук също отслабва, така че всички икономически области се устремяват в една и съща посока - надолу. Това е притеснително“, твърди той. 

Най-голямото притеснение на Кругман за глобалната икономика е, че ѝ остава малко капацитет за поемане на шок, а рисковете са налице.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още