IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на Renault избягал от Япония, скрит в кутия за инструменти

В новогодишната нощ Гон започна медийната си офанзива, критикувайки остро съда и правната система на островната държава

08:39 | 02.01.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Гон по време на видео изявление. <em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Карлос Гон по време на видео изявление. Снимка: Ройтерс, архив

Карлос Гон винаги е имал усет към драматичното. В началото на мандата си като директор в Nissan бившият изпълнителен директор на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi представяше данните от тримесечните отчети като поп звезда - сам на голямата сцена. Сега 65-годишният мениджър очевидно е инсценирал бягството си от японската съдебна система в стил „Джеймс Бонд“.

Подробностите все още не са потвърдени, но ливанската телевизия MTV говори за добре подготвян преврат. Твърди се, че Гон е избягал с изящен трик от апартамента си в Токио, където пребиваваше под наблюдение, след като бе пуснат под гаранция от ареста.

Както се твърди, „паравоенна група“, прикрита като музикална коледна група, го е посетила в неделя. След серенадата той е бил отведен покрай нищо неподозиращите охранители в дървен калъф за инструменти до летището и е полетял извън страната.

След спиране в Турция, веднага е отпътувал до Ливан, откъдето са той и съпругата му. Ливан е настоявал едва преди седмица пред японските власти двамата да бъдат пуснати до родината си, съобщава Financial Times (FT). Според FT страната води кампания за завръщането на Гон от няколко месеца. Освен френски и бразилски паспорт, мултинационалният мениджър има и ливански паспорт. По този начин той може да избегне планираните съдебни производства и в случай на осъждаща присъда – затвор за няколко години.

В Япония той беше обвинен в нарушаване на законите за финансовите пазари и присвояване на средства на дружеството. Според прокуратурата Гон е декларирал в отчетите на дружеството му твърде ниски доходи и така е отклонявал парите на компанията директно и косвено за себе си и семейството си.

Но сега процесът вероятно няма да започне. Първо, Ливан не екстрадира свои граждани в други страни, и второ, японското законодателство позволява само в изключителни случаи съдебни процеси в отсъствие на обвиняемите. Делото срещу бившия финансов директор на Nissan Грег Кели вероятно ще се състои. Ето защо Гон ще има достатъчно причини да се намесва в Япония индиректно.

В новогодишната нощ той започна медийната си офанзива с изявление, което бе разпространено от японската телевизия NHK. В него Гон се критикува остро съда и правната система на Япония. Той „вече не е заложник на манипулираната съдебна система“, каза мениджътът. Японската съдебна система му била отказала основни права, игнорирала е  принципа на презумпция за невинност и е нарушила международните споразумения. „Избягах от несправедливостта и политическото преследване“, пояснява още мениджърът.

Още в Япония той многократно пледира невинност и се оплаква от тежката процедура на съдебната система. Той беше задържан за общо 120 дни след ареста си през ноември 2018 г. И подобно на ареста на други заподозрени, нито един адвокат не е присъствал по време на често дългите разпити.

Тази противоречива система на  Япония се нарича „справедливост с заложници“. Прокурорите могат да разпитват заподозрени до 23 дни, преди да повдигнат обвинение. През това време разследващите се опитват да получат самопризнание чрез дълги разпити. Ако това не се случи, те могат да удължат задържането, предявявайки нови обвинения.

В случая с Гон едва съдиите сложиха край на това изпитание. Те пуснаха два пъти мениджъра под гаранция, на обща стойност 1,5 милиарда йени (около 12,4 милиона евро). Като условие той трябваше да отговаря на строги изисквания - забрана за контакт с ливанската му съпруга, която сега е с него в Ливан. През последните няколко месеца съдебната власт е позволила на двойката да прави кратки видеоконферентни връзки.

Бягството на Гон в Ливан не е случайно, тъй като страната няма споразумение за екстрадиция с Япония. Според 65-годишния Гон той е жертва на конспирация между ръководителите на Nissan, прокуратурата и представители на властта в Токио, които искат да спрат задълбочаването на съюза с Renault.  В Nissan имаше вътрешно противопоставяне на плана на френското правителство за сливане на предишните независими съюзници, водени от Renault. Бившият изпълнителен директор подозира, че опонентите му са го свалили, за да предотвратят такова сливане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
miccaelis
преди 4 години
аз мисля, че с Креслава или някоя пдобна дива е избягал у нейния сандък .... или джапанките са пропели чалгатрополис аз друго обяснение неам ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 4 години
Ей, голям екшън е било! :D Филм трябва да направят за това!Интересно каква ли е тая музикална паравоенна група в Япония? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Кутиите с инстументи, побиращи човек бяха в 19 век :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Изостават японците, европейците и американците.На китайците има бягат елементарните частици с квантова телепортация от 1 чип в друг.,...,......Physicists Just Achieved The First-Ever Quantum Teleportation Between Computer Chips https://***.sciencealert.com/scientists-manage-quantum-teleportation-between-computer-chips-for-the-first-time
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още