IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Драганов: Културният туризъм започна да измества морския

Имаме 6% ръст на туристите, но изоставаме с качеството на услугите, коментира професорът от Института за анализи и оценки в туризма

10:56 | 02.01.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В първите дни на 2020 г. правим равносметка за изминалата година, поглеждайки към българския туризъм. 

"Имаме 6% ръст на туристите през ноември, акцентът трябва да се постави върху качеството на услугите. Имаме голям проблем с анализа на статистиката. Част от изоставането се дължеше на подценяване на заплащането в сектора. Българите са конкурентоспособни. Проблемът е, че ние не плащаме", коментира в ефира на Вulgaria ON AIR проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му част от хората идват в България за туризъм, но някои минават транзит, затова трябва да се позиционираме по-добре на международните туристически борси и пазари.

Културният туризъм измества морския е мнението на експерта, който посочи, че SPA туризмът във Велинград е оценяван и регистрира добър ръст. 

"Имаме ли качество на предлагането – нямаме проблем. В празничната седмица 185 милиона европейци са пътували. В България над 540 хиляди души са ползвали туристически услуги в последната седмица, 140 хиляди са били в чужбина. Най-много идват от съседна Гърция, както и австрийци, испанци", направи анализ Драганов.

Според него България прави 1% от европейски туризъм, изчисли пред Bulgaria ON AIR експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
miccaelis
преди 4 години
аз също не съм фен на наще басстуни в сегашно време, че изпотрошиха всичко, но исторически сме доста по-стари от Турция и Гърция при това последните бая сме ги пердашили е виж История Славянобългарска има я в тубата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Боян
преди 4 години
Много ме дразнят, такива плиткоумни хейтъри особено на България. То вярно че държавата не струва много, но територията си заслужава за един нормален съвременен турист, имаме уникална природа и лично аз съм обикалял десетки места със страхотна природа където вече са изградени страхотни комплекси където може да се консумира и много хубава храна на съвсем поносими цени, които за другите европейци са направо страхотни. Прочети статията и дано прочетеш, че пише че идват все повече на СПА туризъм, хубавата природа това е най-ценното за бъдещия туризъм, а Гърция (като изключим островите) и Турция не могат изобщо да се мерят с нашата природа. Така че ако за морския туризъм сме конкуренция, то за вътрешен туризъм НЯМАМЕ никаква конкуренция от към цена качество. Просто трябва да се обмисли как може да се приемат по големи групи, и да се рекламира точно вътрешния туризъм дестинации имаме безброй, естествено и държавата трябва да поналее пари в инфрастуктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
За да се разсеят неяснотите по понятието "културен туризъм" - Обекти на културния туризъм може да представляват различни форми на изкуство, представени в галерии на изкуствата или на открито, места и обекти с историческо значение (исторически паметници) сгради, местности, селища, предмети и др., исторически музеи, археологически музеи и разкопки, етнографски музеи и т.н. Към културния туризъм спада също посещението на различни културни изяви от типа на фестивали, театрални постановки, представяния на местни народни традиции, обичаи, обреди и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Може да обикаляш със седмици, защото правителствата там са изградили що годе добра туристическа система от култирни археологически останки - както се вика, един камък с нещо издялкано в него отпреди 2000 год. там го оградили с дървени пътеки, осветление, сложили някой да събира такси и те ти туристически обект. Тук рядко ще попаднеш на нещо такова...на повечето места дори козите пътеки вече са дотолкова обрасли, че е трудно да достигнеш...Евала на общините които виждат потенциал и правят нещо по въпроса - Кюстендил е един страхотен пример за добро отношение към антично-средновековната крепост Хисарлъка, която беше реставрирана неотдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 4 години
тоест тия дето са живели преди новата ера по Гърция и Турция не са минавали Калотина на север, айде по сериозно ... :)... и тук можеш да обикаляш със седмици и да гледаш истинска история от преди да е съществувала България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
За щастие, много чужди туристи не мислят като тебе. Хората пътуват в чужди страни за да видят нещо ново, а не за да им намират кусури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
qwer
преди 4 години
България и културен туризъм, това звучи странно. В смисъл, какъв точно културен туризум - исторически, политически, или друг? За исторически е трудно да се сравняваме със страните, които имат дълговековна история, още от преди новата ера, като Гърция и Турция например, там може да се обиклая със седмици и да се гледа истинска история и пак да не разгледаш всичко. За политическо-етнографски туризъм едва ли е нещото което привлича много туристи, а у нас се залага на него основно. Човек рядко е дотолкова мазохистично настроен, че да си плаща за пропагандата с която го заливат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още