IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ами ако проблемите за долара едва сега започват?

Доларът имаше ужасен декември и според някои икономисти нещата може да продължат да се влошават

19:29 | 02.01.20 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;pixabay.com</p>

Снимка: pixabay.com

Очаква се стойността на американската валута да продължи да спада, тъй като примирието в търговската война между САЩ и Китай и очакваното подобряване на глобалния икономически растеж понижават търсенето на подобни убежища, съобщава Bloomberg, цитирайки анализатори от ABN Amro Bank NV.

„Вие имахте подкрепата на долара като силно убежище през 2019 г., но ние имаме търговско примирие сега“, заяви Джорджет Боел, старши валутен стратег в ABN Amro Bank в Амстердам. „Доларът е на път към дългосрочно понижение“, прогнозира той.

Американската валута започна да отслабва през октомври, докато се наблюдаваха признаци, че САЩ и Китай ще постигнат ограничена сделка за прекратяване на отдавна продължаващия търговски спор помежду им. Споразумението беше окончателно потвърдено от президента Доналд Тръмп през декември. д д

Друг основен стълб зад многогодишната сила на долара също беше поставен под въпрос миналата година, след като централната банка на САЩ спря серията от увеличения на лихвите и дори ги намали на три пъти през юли, септември и октомври, за да подкрепи забавящия се икономически растеж.

„Фед може да намали лихвите допълнително през 2020 г. и поради тази причина бих очаквал по-слаб долар“, каза Джим Ливис от M&G Investments в Лондон. „Фед дори може да бъде подложен на по-голям натиск да предприеме такива действия, ако растежът остане слаб преди изборите в САЩ“, казва той. д2 д2

„Очакваме да станем свидетели на по-добър икономически растеж в останалата част на света“, посочва Джак Макинтайър, портфейлен мениджър в Brandywine Global Investment Management във Филаделфия. „Основният двигател на слабостта на долара ще бъде изменението в относителните темпове на икономически растеж между САЩ и останалия свят“, добави той

Не всички обаче са убедени, че доларът ще продължи да отслабва.

От Citigroup прогнозират, че залагането на зелената валута ще се повиши спрямо инвестирането в еврото и канадския долар с оглед на това, че американската икономика ще расте с по-бързи темпове. Анализаторите от Goldman Sachs твърдят, че стойността на долара ще спадне, само ако еврото и юанът поскъпнат значително, а засега това изглежда малко вероятно.

Икономистите от National Australia Bank Ltd. са с по-мечи настроения и прогнозират допълнителни загуби за долара, но според тях понижението ще е по-скоро плавно, а не резултат от внезапна разпродажба.

„Очаква се доларът да започне 2020 г. фундаментално надценен“, заяви стратегът в банката Рей Атрил. „Очакваме стойността на валутата да спадне през 2020 г., но по сравнително плавен начин, потискана от облекченията на Фед или подобряването на перспективите за икономическия растеж извън САЩ“, добавя още икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 8 rate down comment 16
deaf
преди 4 години
Правителството на САЩ е взело пари назаем от АМЕРИКАНСКИ банки. Тоест едни американци дължат пари на други американци. Щеше да е съвсем друго ако американците дължаха пари на чужденци. Но така все някак ще се разберат помежду си американците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Обезценяване и изчистване на дълга най-лесно се получава след девалвацияна парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 5
Боян
преди 4 години
Всеки може да си представи картината през 2024 (след 4 години) приходи 3,8 трилиона бюджетен дефицит 1,9 трилиона или половината от приходите и заеми над 30 трилиона ???? Или да кажем аз имам годишна заплата 20 000 лева, годишни разходи от 30 000 лева (които няма как да намаля, понеже ще ми паднат и приходите) и отделно заеми за 200 000 лева, че кой нормален ще ми отпусне още заеми ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 10
Боян
преди 4 години
Бих заложил, че това ще стане до 5 години понеже тогава дълговете на правителството на САЩ ще са над 10 пъти повече от приходите и само някой *** може да си представи, че някой някога ще върне каквото и да е от този дълг, просто той само и единствено може да нараства и то с геометрична прогресия. Единствения който ще дава пари тогава на правителството на САЩ ще е Федералния резерв, естествено като печата долари с невиждани размери, добре че няма да има нужда да е с банкноти, иначе трябва да свършат дърветата на земята за няколко години ако трябваше да отпечатат толкова банкноти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 11
SS-23
преди 4 години
2 долара за 1 евро в близките 20 години ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 27
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ох, горките рубашки, пак се размечтали за крах на долара. Ама същите велики мислители копейки не щат в края на месеца...какъв парадокс, драги зрители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
Може да се направят още точно 3 акаунта, визуално да изглеждат на:дядя Вова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
Няма нужда да си Нострадамус, само хвърли едно оче, как цъка:https://***.usdebtclock.org/И зъка все по-забързано. Нито физическите закони са глупави, нито финансовите.Ако не беше политическо самоубийство, ФЕД отдавна щеше да е натиснал спирачките. Но не е политкоректно - край на Хегемона!Ако дойде пак оня мой имитатор, теглете му еди откос! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
На поставения въпрос може да отговори онзи, който знае какво щеше да стане ако бабите ни бяха мъжки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 16
Mistral11
преди 4 години
*** то в СССР/Рашистан/ продава ли се Кока-Кола ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още