IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шестте големи предизвикателства пред европейските банки през 2020 г.

Свръхкапацитетът, спадът на приходите и консолидацията са някои от проблемите в сектора през тази година

21:13 | 02.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Свръхкапацитетът, намаляването на приходите и консолидацията са някои от големите предизвикателства, с които ще се сблъскат европейските банки през 2020 г., счита германската рейтингова агенция Scope, цитирана от испанския вестник Expansion.

Свръхкапацитет

Според Scope физическите клонове са големият проблем в европейския банков сектор, докато се разисква най-подходящата скорост за справяне с дигиталната трансформация на банковите клонове. Агенцията очаква, че през тази година ще се разгори битка между традиционните банки и нови конкуренти, което ще изложи още повече на показ свръхкапацитета на физическите клонове.

Според Scope очакваният натиск върху приходите през 2020 г. заради отрицателните лихви ще направи невъзможно за банките да поддържат скъпи мрежи от клонове и големи централи. Според прогнозите до края на 2020 г. банковите клонове в Европейския съюз ще намалеят до 140 хил.-145 хил. спрямо 174 хил. в началото на 2019 г., а през следващите години се очакват още по-драстични съкращения.

По-голяма конкуренция

Европейският банков сектор ще регистрира ръст на новите финансови проекти на технологична основа. Новите финтех конкуренти обявяват война на банките в някои особено рентабилни сегменти като разплащанията.
Според анализаторите от Scope през 2020 г. ще се засили конкуренцията и в други по-централни сегменти от банковата дейност като банковите сметки, кредитните карти, ипотеките и финансовите консултации.

Авторите на доклада очакват засилване на конкуренцията заради европейските норми, стимулиращи отварянето на банките, като например директивата PSD2. Новата екосистема ще накара някои традиционни банки да заложат на стратегии за банков бизнес, предлагайки услуги на трети страни.

„Банка, която е сигурна, че може да продава голям брой собствени продукти на клиентите си, няма да бъде толкова пригодена за новата екосистема от други банки, които разработват отворена платформа и сключват търговски договори с трети страни“, пише Scope.

Намаляване на приходите

Банките няма да постигнат по-добри резултати от тези през 2019 г. заради натиска на маржовете в резултат на новата политика на ултраниски лихви на Европейската централна банка (ЕЦБ), предупреждава компанията. Нито стратегията на растеж чрез по-големи обеми, нито навлизането на нови бизнеси, които генерират по-големи комисиони изглеждат жизнени варианти, смятат анализаторите. Според тях големите банки, които са по-диверсифицирани, ще имат по-голяма възможност да издържат в тази среда.

Инвестиции в технологии

Един от явните изходи за преодоляване на годините на натиск на маржовете според анализаторите е намаляването на разходите и увеличаването на ефективността. Според Scope обаче този вариант не е толкова явен, колкото изглежда, тъй като изисква огромни инвестиции в технологии и дигитална трансформация в кратки срокове, които в никакъв случай няма да са евтини и поради това няма да са на разположение на целия сектор. Тази ситуация ще бъде особено тежка за по-малките банки, тъй като те няма да могат да се възползват от големите предимства на подобни инвестиции.

Неизбежна консолидация

Всички тези слабости карат анализаторите от Scope да смятат, че сливанията в банковия сектор са „неизбежни“.
В Германия, Австрия и Швейцария се ускорява консолидацията на регионални банки, а в други страни от еврозоната, като Италия, може да се стигне до концентрация за подобряване на мащаба и ефективността. За сметка на това според анализаторите трансграничните операции ще бъдат по-трудни. „Не изглежда реалистичен път в дигиталната ера“, тъй като процесът по поглъщане на голяма банка може да отклони от по-неотложни приоритети като дигиталната трансформация, отбелязва Scope.

Нови рискове

Тъй като апетитът към риск в европейския банков сектор остана ограничен през последните години, едва ли качеството на активите на банките ще се превърне в проблем през 2020 г., предупреждава германската рейтингова агенция. Други рискови фактори като Brexit също вероятно няма да засегнат счетоводните баланси на банките. По-осезаеми обаче ще станат рисковете, свързани с киберсигурността, прането на пари или климатичните промени, което ще накара банковата система да насочва все повече ресурси за предотвратяване на хипотетични проблеми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още