IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как с грандиозното си бягство Гон поставя адвоката си в беда

Хуничиро Хиронака трябва да си зададе все повече въпроси относно ролята си в трилъра

12:54 | 03.01.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хуничиро Хиронака - може би най-известният адвокат в Япония. С<em>нимка: Ройтерс</em></p>

Хуничиро Хиронака - може би най-известният адвокат в Япония. Снимка: Ройтерс

Отначало изглеждаше, че адвокатът звезда на Япония Хуничиро Хиронака е загубил най-известния си клиент. След грандиозното си бягство Карлос Гон, бившият шеф на алианса Nissan-Renault, избяга в Ливан и по този начин - от японската съдебна система. Но сега Хиронака вероятно ще остане на заплатата при Гон още известно време.

Международната полицейска агенция „Интерпол“ връчи на Ливан международна заповед за арест на мениджъра в изгнание. Министърът на правосъдието на страната Алберт Серхан вече даде да се разбере, че няма да екстрадира бежанеца, защото няма съответно споразумение с Япония. Но той намекна, че страната ще „изпълни задълженията си" - и така вероятно ще изправи Гон пред разпити и съдебен процес в родината си Ливан.



Червената бюлетина на Интерпол представлява искане към полициите по целия свят за временно задържане на лице до екстрадицията му или подобни правни действия. При други подобни случаи в миналото, когато Ливан е получавал червени бюлетини за ливански граждани в страната, заподозрените не са били задържани, но властите са им вземали паспортите и са били оставяни под гаранция, припомнят агенциите.

За Хиронака това е поредният кръг от кошмари, който започна в 5 часа сутринта във вторник, когато журналист го изкарва с телефонен разговор от леглото. Пита го дали иска да каже нещо за бягството на клиента си. Отначало Хиронака едва ли може да повярва на съобщението и по-късно каза, смутен, че е научил за изчезването на клиента си от медиите.

Досега се очертава следната картина: Гон е поканил музикална група за Коледа в своя апартамент в Токио, където живее под строги мерки за сигурност след освобождаването си под гаранция. Но музикантите явно са били военизирана група, която изкарва скришом Гон от апартамента в кутия с инструменти.

След това той отлетя за Ливан през Турция. В Анкара четирима пилоти, управителят на логистична компания и двама служители на летището, вече са арестувани като предполагаеми помощници на Гон. Съпругата му Кароле  е посочена като двигател на плана за бягството.

Хиронака обаче трябва да си зададе все повече въпроси относно ролята си в трилъра. Отначало адвокатът подозира, че Гон е напуснал с фалшиво име и посочи, че самият той притежава трите паспорта на космополита: френски, бразилски и ливански. Това обаче противоречи на факта, че според ливански източници Гон е влязъл в родината си с френски паспорт.

Освен това изглежда, че Хиронака е влязъл в конфликт на интереси - от една страна, като адвокат той трябва да спазва принципите на японската юрисдикция, но от друга страна, той също така е ангажиран със своя виден клиент Гон. Това обаче не му попречи да нарече бягството му „непростимо деяние“.

Той не можел официално да одобри факта, че Гон е извън обсега на японската съдебна система, която иска да го съди за нарушения на законите на финансовите пазари. Тогава обаче Хиронака добави, сякаш искайки да докаже лоялността си към Гон, въпреки тази критика: „Дали мога да разбера защо е избягал, е друг въпрос“.

С това изявление адвокатът на Гон косвено разкритикува японската съдебна система и намекна за ключов аргумент на бившия автомобилен мениджър. След като избяга, той подчерта, че е бил заложник на манипулирана съдебна система, в която липсва презумпцията за невинност. „Не бягах от правосъдието,  а избягах от несправедливостта и политическото преследване“, каза той.

74-годишният Хиронака знае за какво говори беглецът. В повече от 99 процента от съдебните процеси в Япония подсъдимите са признати за виновни. Бившият председател на Японската асоциация за правата на човека дори говори за „правосъдие с заложници“: прокурорите могат да разпитват заподозрени до 23 дни без присъствието на адвокати, с което да ги принудят за самопризнание. И ако това време не е достатъчно, както при Гон, мнозина ще бъдат арестувани отново по нови обвинения.

Бившият мениджър беше задържан за общо 120 дни. Благодарение на бойните усилия на Хиронака най-накрая той успя да заживее под домашен арест в апартамента си. Адвокатът не само обвини разследващите в заговор с Nissan за сваляне на Карлос Гон с неясни обвинения, но също открито обвини прокурора в „незаконно действие".


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
paco112
преди 4 години
Това означава ли че винаги хващат точния човек? Културата си е култура но явно прокурорите им са най-добрите в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
deaf
преди 4 години
Доколкото знам,когато японец извършил престъпление бъде заловен,той бързо си признава престъплението. Такава им е културата. Затова е 99%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 4 години
"В повече от 99 процента от съдебните процеси в Япония подсъдимите са признати за виновни."Това е обезпокоително голям процент и е индикация, че има много погрешно осъдени. Как е в другите държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 4 години
Ехееее 23 дена... Каква демокрация само :D Че то в България значи, много добрички ще излязат нашите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още