IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагона: Убит е лидерът на елитните ирански Бригади "Ал Кудс"

Генерал Касем Солеймани е бил убит с целенасочена атака по нареждане на американския президент Доналд Тръмп

07:36 | 03.01.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генерал майор Касем Солеймани (вляво). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генерал майор Касем Солеймани (вляво). Снимка: Ройтерс

САЩ са убили чрез целенасочена атака с ракетен удар по летището на Багдад командващия елитните ирански Бригади "Ал Кудс" генерал майор Касем Солеймани и по този начин драматично увеличи конфликта с Иран, съобщава DPA. Военните действия срещу генерал-майор Солеймани са били разпоредени от президента на САЩ Доналд Тръмп в петък вечер, съобщи още Пентагонът.

Иранската държавна телевизия потвърди смъртта на генерала, позовавайки се на могъщата революционна гвардия, към която принадлежат бригадите "Ал Кудс". Елитното звено подкрепя сили, близки до Иран в чужбина.

Солеймани "активно разработва планове за нападение на американски дипломати и войски в Ирак и в целия регион", добавя Министерството на отбраната на САЩ. Пентагонът също така го обвинява, че е одобрил неотдавнашното нападение срещу американското посолство в Багдад.

Ударът срещу висшия генерал бил същевременно и средство за възпиране на „бъдещите ирански планове за атака“. Иранската държавна телевизия цитира революционната гвардия, която пояснява, че Солеймани е загинал с "мъченическа смърт" при нападение на американски хеликоптери близо до летището в Багдад.

Председателят на Комисията за тайните служби на САЩ Адам Шиф от демократите се опасява, че след убийството на високопоставения ирански генерал конфликтът между двете страни ще ескалира.

 

Солеймани наистина бил отговорен за „невъобразимото насилие" и светът би бил по-добър без него, написа Адам Шиф в Twitter. Но Конгресът на САЩ не е разрешил ракетната атака в Багдад, „а хората на Америка не искат война с Иран", продължава Шиф. Сега американските войски трябва да бъдат защитени от „почти неизбежната ескалация".

 

При удара по автоколона на багдадското летище има общо осем убити. Освен Солеймани сред тях е и вторият по значение човек в подкрепяната от Иран коалиция от иракски паравоенни групи Хашд аш Шааби Абу Махди ал Мухандис.

„Американските и израелските врагове са отговорни за убийството на муджахидина Абу Махди ал Мухандис и на Касем Солеймани", заяви говорителят на Хашд аш Шааби Ахмед ал Асади, цитиран от Ройтерс.

Напрежението в региона се засили в последните дни. Предисторията е щурмуването на американското посолство в Багдад от членове на милицията на бригада "Хизбула" и техни поддръжници във вторник. Нападателите разбиха прозорци и опустошиха приемната зона. Това бе една от най-сериозните атаки срещу американски дипломатически орган през последните години. Няма съобщения за наранени. Атака е била в отговор на американски въздушни удари по бази на Хашд аш Шааби, при които бяха убити 25 души. САЩ нанесоха тези удари на иракска територия като ответна мярка на убийството при ракетен обстрел на американски цивилен подизпълнител в Ирак.

В отговор на щурмуването на посолството в Багдад американският президент Доналд Тръмп разпореди преместването на около 750 американски войници в Близкия изток. Той обвини Иран за ескалацията в страната.

А едва в четвъртък министърът на отбраната Марк Еспер предупреди за по-нататъшни атаки от страна на Иран или съюзни милиции върху американските съоръжения в Близкия изток. Има признаци на допълнителни „провокации“, каза той, без да дава пояснения. Ако е необходимо, ще се проведе превантивен удар, поясни министърът. В същото време Еспер обвини правителството в Багдад, че не е изпълнило задължението си да защити САЩ при нападението срещу посолството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Точно така, САЩ са лекарството за самоповярвали си диктаторчета, преминали границата на търпимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 9
ing5rov
преди 4 години
Евала на Клинтън за Югославия , евала на Буш за Ирак , евала на Обама за арабските пролети ... само евала !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 20
bgMan
преди 4 години
Евала на Тръмп.Поне някой трябва да се опълчи на войнстващите иранци иначе е въпрос на време да запалят целият свят. Ако иранците успеят в Близкия Изток следващата цел е Европа? Сценарият е същият - ще започнат да осъществяват атентати за да се вдигне местното население и да трябва някой да спасява местните последователи на оня пророк със сабята.За 5 години заловиха няколко ирански дипломати внасящи тонове взривни вещества скрити зад лед и ги експулсираха от Белгия, Германия, Франция. За какво мислите че им трябват тонове експлозиви разположени в ЕС на миролюбивите и невинни иранци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 14
khao
преди 4 години
не мога да разбера защо този конфликт още не е ескалирал и не са обръснали брадата на аятолаха ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 18
penman
преди 4 години
Браво на Тръмп! Мислех че е мекотело като предшественика си, но може и да променя мнението си. Чалмарската напаст трябва да бъде изкоренена и Иран отново да стане светски, както по времето на шаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
baba_meca
преди 4 години
Правилно, иранците да си стоят в Иран, руснаците в Русия, американците в USA, турците в Турция... и няма да има такива новини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 16
korn
преди 4 години
Един ислямист по малко. Браво на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 13
zelka007
преди 4 години
хммм ... все си мисля , че нежеланието на сегашната администрация в усато , да влиза във военни конфликти по света , е много грешно разтълкувано като някаква слабост . очевиден факт - не си поплюват като ги настъпят ... каквото е търсил ирански генерал в ирак по време на организирана атака на хамерикаснко посолство , намерил го е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още