IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ забраняват електронните цигари със сладък вкус

Вейпингът е популярен сред тийнейджърите в САЩ, но Вашингтон иска да промени това

08:53 | 03.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Е-цигарите са особено популярни сред младежите. <em>Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Е-цигарите са особено популярни сред младежите. Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Правителството на САЩ възнамерява да ограничи използването на електронни цигари. Администрация по храните и лекарствата (FDA) обяви в късно в четвъртък местно време, че електронни цигари с аромати като плодове или мента няма да са разрешени от края на месеца, предава Bloomberg.

Вашингтон се надява, че по-специално младите хора ще посягат по-рядко към електронните цигари, защото плодовите и сладките аромати са особено популярни сред тях. Новата забрана е насочена към електронните цигари с вече пълнени касети.

Ароматите на тютюн и ментол не са засегнати от ограничението, както и други модели, като електронните цигари с малки резервоари, които може сами да напълните. Новата забрана е значително по-слаба от първоначално обявения от президента на САЩ Доналд Тръмп проект. 

Непушачът Тръмп първоначално искаше да позволи само тютюневия вкус, така че вейпингът да е по-здравословната алтернатива за бивши пушачи, но да не е привлекателна за младите хора. Производителите обаче се противопоставиха на тази сурова забрана със силна лоби дейност.

Редица необясними случаи на смърт сред пушачи на електронни цигари доведоха до преосмисляне на този бизнес в Съединените щати. Според здравния орган на страната CDC повече от 50 души са умрели от все още неизвестни белодробни заболявания, около 2500 души са болни. Все още не е ясно какво точно е причинило заболяванията.

Според правителствено проучване повече от един от всеки четирима гимназисти е използвал електронни цигари през миналия месец. Доскоро американското законодателство забраняваше продажбата на електронни цигари на хора под 18 години, но наскоро повиши минималната възраст до 21 години.

Компаниите, които не успеят да спрат производството и разпространението на забранените продукти в рамките на 30 дни, ще бъдат подложени на наказание от американската FDA, включително на глоби и конфискации.

Сериозен удар за Juul 

Juul е един от най-големите производители на електронни цигари. Калифорнийският стартъп отдавна се смята за един от най-надеждните еднорози -  компании на стойност над 1 милиард долара.

Точно преди около година тютюневата компания Altria похарчи малко под 13 млрд. долара за 35-процентов дял в Juul. Междувременно Altria, който е и производителят на Marlboro, вече отписа 4,5 милиарда долара от своя дял от Juul и промени управлението там.

Освен FDA настроението в Juul е мрачно заради действията на трима генерални прокурори. След Калифорния и Северна Каролина, и генералният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс заведе дело срещу Juul през ноември за примамване на непълнолетни с рекламата си.

„В Съединените щати 4,1 милиона средношколци и 1,2 милиона ученици в средното училище пушат електронни цигари", заяви прокурорът, цитирайки проучвания. „Няма съмнение, че Juul предизвика тази зависимост със своя 70-процентов пазарен дял“.

Вместо да се позиционира като заместващо средство за цигарите, специалистът явно се е насочил към тийнейджърите с бляскавата си, готина реклама и партитата си в Ню Йорк и Хамптънс, пояснява Джеймс. Компанията рекламираше електронните цигари на пазара като безопасни и пазеше съдържанието на никотин и риска от пристрастяване в тайна. „Използвахте сценария на големите тютюневи компании", казва Джеймс.

„Те очевидно ухажват младите хора с гладките си, сладки, високотехнологични устройства и своята реклама“, критикува Матю Майърс, президент на кампанията Tobacco Free Kids, и добавя: „Ако Juul твърди, че е насочена само към възрастни, тогава или има най-лошия маркетинг отдел в света, или лъже".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още