IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въздушната атака на САЩ в Багдад даде мощен тласък на петролните цени*

Фючърсите върху Брент се повишиха с около 3 долара след като беше оповестена информация за резултата от атаката

09:27 | 03.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;pixabay.com</p>

Снимка: pixabay.com

Цените на петрола започват последния ден от седмицата с повишения. Фючърсите върху суровия петрол тип Брент регистрираха ръст от почти 3 долара в петък до най-високата им стойност от септември насам, след като американската въздушна атака причини убийството на ключови ирански и иракски военни служители. Тези събития предизвика опасения, че ескалацията на напрежението в Близкия изток може да наруши доставките на петрол, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 1,95 долара или 2,94% до ниво от 68,20 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 62,90 долара за барел, което е повишение от 1,72 долара или 2,81%.

„Рисковете от страна на предлагането остават завишени в Близкия изток и можем да станем свидетели на допълнителна ескалация на напрежението между военните от САЩ и подкрепените от Иран в Ирак бунтовници“, казва Едуард Моя, анализатор в OANDA.

Въздушен удар на международното летище в Багдад в петък е причинил смъртта на иранския генерал-майор Касем Солеймани, ръководител на елитните сили на Кудс, и командира на иракската армия Абу Махди ал Мухандис, съобщи говорител на иракската армия.

По-късно Пентагонът потвърди, че американският въздушен удар е довел до смъртта на Солеймани. 

Все още има възможност и за по-нататъшно увеличение на цените на петрола, тъй като предстои много анализатори да преразгледат прогнозите си за търсенето, отчитайки доста спокойния период на търговския фронт

За повишението в цените на петрола допринесе и решението на Централната банка на Китай да намали коефициента на задължителните минимални резерви на търговските банки в страната. Този ход ще освободи около 800 милиарда юана (115 милиарда долара) в помощ на забавящата се китайска икономика.

"Все още има възможност и за по-нататъшно увеличение на цените на петрола, тъй като предстои много анализатори да преразгледат прогнозите си за търсенето, отчитайки доста спокойния период на търговския фронт", каза Моя, позовавайки се на разведряването в търговски отношения между Китай и САЩ.

„Президентът Тръмп вероятно ще си вземе почивка от поддържането на имиджа на „човекът на митата“, поне докато не преминат президентските избори през ноември“, добави анализаторът.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 1,05% до ниво от 1544,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 4 години
Колко лесно се вдига петрола.Една ракета за $10-тина хиляди където трябва и цената има мощен тласък за милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Local_Person
преди 4 години
Скоро ще разберем дали Шаманите от Иран ще си направят харакири или ще постъпят мъдро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още