IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на безработните в Германия се увеличава - за първи път от 2013 г.

Броят на безработните лица е нараснал с 8000 до 2,227 милиона души през декември

12:09 | 03.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Слабата икономика предизвика ръст на безработицата в Германия през декември за първи път от шест години в сравнение със същия месец на предходната година. Безработицата в страната е нараснала повече от очакваното през последния месец на годината, показват официалните данни, публикувани в петък и цитирани от Ройтерс.

Това засилва притесненията, че слабостта в производствения сектор вреди на пазара на труда в най-голямата икономика в Европа.

Данните от Федералното бюро по труда показват, че броят на безработните лица е нараснал с 8000 до 2,227 милиона души през декември. В сравнение с това анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха ръст на боря на безработните лица едва до 2,000 милиона души.

От друга страна коефициентът на безработица се е запазил стабилен на ниво от 5,0%, малко над рекордно ниските 4,9%, достигнати по-рано тази година.

„Слабият икономически цикъл оставя видими следи (на пазара на труда – бел.ред.)“, каза управителят на Бюрото по труда Детлеф Шееле. "ВЪпреки че пазарът на труда остава до голяма степен стабилен в края на годината, могат да се видят следите от икономическата слабост", признава той. 

През ноември броят на безработните спадна до 2,180 милиона, най-ниското ниво от обединението насам и с 6000 по-малко, отколкото преди година. Коефициентът на безработица е 4,8 процента. Намалението се дължи до голяма степен на факта, че броят на дългосрочно безработните е намалял.

Търсенето на работници също продължава да намалява значително. Индексът на заетостта на Федералната агенция по заетостта, който се основава на текущи и реални заявления за работа от компании, намалява непрекъснато от март 2018 г. Това се случи и през декември 2019 г.: В сравнение с предходния месец така нареченият BA-X намаля с пет пункта до 223 пункта - минус 31 пункта в сравнение с предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
Varfor
преди 4 години
Щом нещата във водещата икономика на ЕС започват да не отиват на добре, представете си какво ще става с нашата икономика, която е на глинени крачета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още