IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катастрофалното масово измиране на животни

Само в пожарите на един австралийски щат за дни за били убити 500 млн. животни

13:14 | 03.01.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Това е число, което е колкото ужасяващо, толкова и удивително: твърди се, че по време на горските пожари в Австралия половин милиард животни са загубили живота си – само в един щат. Крис Дикман, професор от университета в Сидни, който излезе с тази оценка, първоначално получи сериозни критики. Сега неговият университет защити данните: „Авторите използваха много консервативни оценки за своите изчисления. Реалната смъртност е вероятно много по-висока от прогнозната“, обясни той.

В проучването изследователите разглеждали само състоянието на Нов Южен Уелс. Там те очакват да има поне 480 милиона убити животни, включително птици, но без да включват насекоми, жаби или прилепи. Няма налични оценки за животните в щатите Виктория, Южна Австралия и Тасмания, които също бяха засегнати от пожарите. Преброени са били животните, които или са умрели директно от огън, топлина или дим, или не са намерили храна или защита поради пожарите. Освен всичко друго, реномираният учен Дикман очаква да са загинали повече от 8 000 мечки коала, което съответства на почти една трета от популацията на коалите в щата.

Щетите все още не са изчислени

Щетите за околната среда, причинени от пожарите, все още не са оценени. Напълно неясно е колко квадратни километра от горите, които са включени в списъка на ЮНЕСКО като световно културно наследство, са жертви на пламъците. Австралия избегна на косъм решение на Юнеско да постави бариерния риф, засегнат от затоплянето на океана, в списъка на „застрашените обекти на световното наследство“ - което би нанесло огромни щети на репутацията и би имало вероятни неблагоприятни последици за туризма.

В момента не е ясно дали нещо подобно заплашва горите. В Нова Зеландия, на повече от 1300 километра, някои глетчери вече са покрити със слой от пепел от Австралия, която ги кара да се стопят по-бързо, тъй като повърхността им става по-тъмна. Климатичният експерт Андрю Макинтош от Университета Монаш в Мелбърн коментира темата така: „Ако остане на повърхността, със сигурност тази пепел ще задейства процес на топене. Ако честотата на пожарите се увеличи, полетът на пепелта ще се увеличи и съществува риск това да ускори изчезването на ледниците в Нова Зеландия".

И докато учените започват да разбират щетите, пожарникари и активисти продължиха в петък да работят, за да облекчат страданията на жертвите и да евакуират повече хора, преди нова топлинна вълна да възобнови отново пожарите. 28 души се считат за изчезнали във Виктория. Правителството обяви извънредното положение за щата, както направи преди това за Нов Южен Уелс.

Метеоролозите предупреждават за екстремни температури от над 40 градуса и сухи гръмотевични бури с опасни мълнии. След столицата Канбера, която от две седмици е потопена в облаци дим, властите също предупредиха в петък и мегаполиса Мелбърн за „токсичен въздух“, който е импрегниран от дима. Първият десантен кораб на ВМС евакуира1100 души от полуостров Малакота, където пребивават от вторник вечерта. Втори кораб ще вземе още жертви следобед. Целта е да се евакуират над 2000 души от там в петък, за да бъдат закарани до пристанището на Хейстингс. Междувременно хеликоптери спасяваха десетки ранени или болни, а полицията ескортира допълнителни конвои от почиващи на бреговете на Нов Южен Уелс към вътрешността.

Под обществен натиск премиерът Скот Морисън премести кризисното заседание на кабинета, насрочено за понеделник, в събота. След като плановете му за отпуска бяха разкритикувани,  той обмисля да отмени посещенията си в Япония и Индия, два важни търговски партньора на Австралия. В четвъртък той преживя бедствие, след като жителите на увредения от пожарите малък град Кобарго го нападнаха с обиди и го прогониха. Пожарникар дори отблъсна ръката му. По-късно неговият партиен приятел Андрю Констанс, министър на транспорта в Южен Уелс, заяви, че разбира жителите: „Той получи приветствието, което вероятно заслужава“. Тогава Морисън публично показа разбиране към напрегнатите нерви на жертвите на пожара, а в петък заяви, че никой не вярва сериозно, че политиката за климата разпалва пожарите.

Лидерът на опозицията Антъни Албанезе, който досега се въздържа от изяви, поясни: „Ето противоречието при представянето на правителството: Те казват, че представляваме само 1,3 процента от глобалните емисии, така че няма нужда да правим нищо, защото това няма да направи разликата. Но истината е, че нищо няма да се промени, ако никой  не направи нищо“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Вариант 1 - взимаш една туба с бензин и запалваш гората, ще дойдат след примерно половин час и ще изгасят 200м фронт, като ще са изгорели 10 декара гора.Вариант 2 - взимаш една туба с бензин и запалваш същата гора. След примерно идват пожарникарите, трябва да гасят 1км фронт, вече са изгорели 40 декара, не се знае кога ще успеят да загасят и дали въобще...Разликата между едното и другото е в следствие на глобалното затопляне. Това не знам вече колко пъти съм го казвал - поводите за пожарите са различни, причините за сегашното им състояние - мащабите и т.н. са свързани пряко с климатичните промени. Всичко останало е популизъм, денайълизъм и т.н. Аха, много си за опазването на средата, вЕрвам ти. Като стандартния псевдозагрижен - който иска на НЕГО да му е чистичко и приятно, той да си цапа, ама по възможност ДРУГИТЕ да чистят и те да плащат. Цъ, няма как да стане. Щях да те питам какво предлагаш за да се разреши проблема, но ти няма как да предложиш решение за проблем, който отричаш да съществува. Въпреки фактите. Това го повтарям за надявам се последно - отричането на проблем, поради най-вече нехаресването на начините за справянето му, няма да накара проблема да изчезне. Напротив, отлагането на решенията само допълнително ще задълбочи ситуацията и на по-късен етап ще трябва да бъдат предприети крути мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 4 години
А ти си просто едно *** го,вно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ти си един кеслив глуупак :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
я по добре ти дай линк :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Ти чуваш ли се какви ги говориш?Значи ако аз сега взема една туба бензин и отида и нарочно запаля гората това е благодарение на климатичните промени, тъй ли?... Айде спрете се с глупсотите.Относно плащането, то винаги е било и винаги ще бъде въпрос и процес на доене....Никой не спори за екологията и това да опазваме околната среда. И аз съм за. Пък не мисля, че има ормален човек на земята, който да не е съгласен. Но въпроса е дали това е начина. Защото в случая имаме и винаги сме имали една единствена цел. Определени групи хора да се облагодетелстват от това... Същите тия хора мислиш ли че им е много зор за климатичниете промени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
red6
преди 4 години
На баба ти хвърчилото. Ти правиш ли разлика между повод и причина? Защото повода за тия пожари може да е искра, фас или т.н., но причините за тия всичките пожари е изменението в климата. Просто и ясно. Няма второ мнение, поне не и за човек, който не е ***. А и да, тия пожари в Австралия много хубаво съвпаднаха със пожарите в Сибир и Калифорния. Тия, в Амазонка ще ги оставя на страна - там е ясно, че са директно следствие от човешка дейност. По ирония на съдбата - следствие на политиката на един д3бил ултрадесняк Жаирчо.Относно таксите и еко нещата аз проблем не виждам. Или примерно според теб е ОК ти да плащаш акциз за бензина, ама керосина да е без :D Понеже, ох бедните авиопревозвачи... Или понеже за кола не плащаш яко премиум. Я виж колко е маржа от 1 бройка на тесла например, и за 1 на VW, BMW или Мерц? Къде е повече? Не плащаш ли и премиум на търговците на въглеводороди? Или те арабята си нацвъкаха тия бетонни безумия в пустинята с подаяния от добра воля? След като толкова искаш да ти е евтино, защо не отидеш да живееш до някои ТЕЦ например, ама на въглища? Тука уж се събрали инвеститори, ама някакви накъсани голтаци всичките - все нещо им било скъпо :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
deaf
преди 4 години
Абсолютно сигурен. Това е научен факт. Потърси в нета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 4 години
П.С. Под данъци и такси визирам всичко свързано със коли, самолети, кораби и т.н. По големи еко такси и данъци за по старите автомобили, забраняване на стари автомобили с цел принуда да си купиш нов, електрически, екологичен и естествено много скъп... по високи такси за самолетен билет и т.н о т.н и т.н. много неща са. Не ми се изброява. Същити е и в сектора на енергията. Ще забраним накрая всички, че да можем да стане бъглеродно неутрални и да купуваме ВЕИ ток на 5 пъти по висока цена.. Та някой да печелят.... Не съм против екологията, ама всичката тази рабита е с цел некой да прибере парите на хората, а хората са толкова прос,ти, че не могат и да разберат как леко ги финтират....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Говориш колкото да не заспиш, а?Естествено, че и 1 фас може да предизвика гигантски пожари. Що, едно време преди милиони години, когато не е имало хора по тази планета, а горите са покривали почти всичко не е имало гигански пожари ли? Я стига с глупостите. Естетсвено, че причините за един пожар може да са много. Но причината не е глобалото затопляне, а е от човек или от самата природа... Айде престанете да ръсите глупости тука, гати и хората сте. Да спор няма, че се увеличава лятото сухите периоди и т.н., но не това пали гората..Още малко и ще почнем да викаме дайте да унищожим човешката цивилизация, щото причинявала климатични промени..Няма хора, няма промени нал тъй...Айде стига с простотиите. Едни хора производители на високотехнологични продукти искат да си продават *** на много високи цени и юруш на доматите. Сега ще исмисляме всякакви щуротии, които причинява човека, само и само да продаваме на голема печалба, щото не си се чака продуктите ни да станат по евтини и масови след 50 години. Нали все пак гоним печалбата. И сега ще настройват общественото мнение с "промените". И сега ще измислят стотици такси и данъци да плащат хората в "името на борбата с климатичните промени" Не казвам разбира се, че няма такива, ама айде да поизтрезнеем малко. Язовирите в България са празни.. няма вода... и това ли е дело на климатичните промени или просто някой покрай властта си пълнят гушите като вецовете им работят на макс, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 4 години
Умирайки растението изпуска толкова количество СО2,колкото е абсорбирало през живота си. ----*** не си много сигурен :):) нал тъй!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още