IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катастрофалното масово измиране на животни

Само в пожарите на един австралийски щат за дни за били убити 500 млн. животни

13:14 | 03.01.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Това е число, което е колкото ужасяващо, толкова и удивително: твърди се, че по време на горските пожари в Австралия половин милиард животни са загубили живота си – само в един щат. Крис Дикман, професор от университета в Сидни, който излезе с тази оценка, първоначално получи сериозни критики. Сега неговият университет защити данните: „Авторите използваха много консервативни оценки за своите изчисления. Реалната смъртност е вероятно много по-висока от прогнозната“, обясни той.

В проучването изследователите разглеждали само състоянието на Нов Южен Уелс. Там те очакват да има поне 480 милиона убити животни, включително птици, но без да включват насекоми, жаби или прилепи. Няма налични оценки за животните в щатите Виктория, Южна Австралия и Тасмания, които също бяха засегнати от пожарите. Преброени са били животните, които или са умрели директно от огън, топлина или дим, или не са намерили храна или защита поради пожарите. Освен всичко друго, реномираният учен Дикман очаква да са загинали повече от 8 000 мечки коала, което съответства на почти една трета от популацията на коалите в щата.

Щетите все още не са изчислени

Щетите за околната среда, причинени от пожарите, все още не са оценени. Напълно неясно е колко квадратни километра от горите, които са включени в списъка на ЮНЕСКО като световно културно наследство, са жертви на пламъците. Австралия избегна на косъм решение на Юнеско да постави бариерния риф, засегнат от затоплянето на океана, в списъка на „застрашените обекти на световното наследство“ - което би нанесло огромни щети на репутацията и би имало вероятни неблагоприятни последици за туризма.

В момента не е ясно дали нещо подобно заплашва горите. В Нова Зеландия, на повече от 1300 километра, някои глетчери вече са покрити със слой от пепел от Австралия, която ги кара да се стопят по-бързо, тъй като повърхността им става по-тъмна. Климатичният експерт Андрю Макинтош от Университета Монаш в Мелбърн коментира темата така: „Ако остане на повърхността, със сигурност тази пепел ще задейства процес на топене. Ако честотата на пожарите се увеличи, полетът на пепелта ще се увеличи и съществува риск това да ускори изчезването на ледниците в Нова Зеландия".

И докато учените започват да разбират щетите, пожарникари и активисти продължиха в петък да работят, за да облекчат страданията на жертвите и да евакуират повече хора, преди нова топлинна вълна да възобнови отново пожарите. 28 души се считат за изчезнали във Виктория. Правителството обяви извънредното положение за щата, както направи преди това за Нов Южен Уелс.

Метеоролозите предупреждават за екстремни температури от над 40 градуса и сухи гръмотевични бури с опасни мълнии. След столицата Канбера, която от две седмици е потопена в облаци дим, властите също предупредиха в петък и мегаполиса Мелбърн за „токсичен въздух“, който е импрегниран от дима. Първият десантен кораб на ВМС евакуира1100 души от полуостров Малакота, където пребивават от вторник вечерта. Втори кораб ще вземе още жертви следобед. Целта е да се евакуират над 2000 души от там в петък, за да бъдат закарани до пристанището на Хейстингс. Междувременно хеликоптери спасяваха десетки ранени или болни, а полицията ескортира допълнителни конвои от почиващи на бреговете на Нов Южен Уелс към вътрешността.

Под обществен натиск премиерът Скот Морисън премести кризисното заседание на кабинета, насрочено за понеделник, в събота. След като плановете му за отпуска бяха разкритикувани,  той обмисля да отмени посещенията си в Япония и Индия, два важни търговски партньора на Австралия. В четвъртък той преживя бедствие, след като жителите на увредения от пожарите малък град Кобарго го нападнаха с обиди и го прогониха. Пожарникар дори отблъсна ръката му. По-късно неговият партиен приятел Андрю Констанс, министър на транспорта в Южен Уелс, заяви, че разбира жителите: „Той получи приветствието, което вероятно заслужава“. Тогава Морисън публично показа разбиране към напрегнатите нерви на жертвите на пожара, а в петък заяви, че никой не вярва сериозно, че политиката за климата разпалва пожарите.

Лидерът на опозицията Антъни Албанезе, който досега се въздържа от изяви, поясни: „Ето противоречието при представянето на правителството: Те казват, че представляваме само 1,3 процента от глобалните емисии, така че няма нужда да правим нищо, защото това няма да направи разликата. Но истината е, че нищо няма да се промени, ако никой  не направи нищо“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 4
red6
преди 4 години
Не говори така - на *** кратуни денайъри не могат да се обяснят такива неща. Винаги има скудоумни твърдения насреща и се почват с изсмуканите от пръстите факти. Даже виждаш идеалния пример - някой хвърлил фас или бутилка и направил пожари за да цитирам: "засегнати са общо 5,5 милиона хектара, което е по-голяма площ от Дания или Холандия." Та така, това баш от 1 фас става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
дядя Bова
преди 4 години
напълно съгласен съм с теб човек . най-вероятната причина е човешка небрежност - например незагасена цигара , незагасен туристически огън , може и искра от далекопровод ... причини да търсиш :))) въпросът е , че поради глобалното затопляне се удължава летния сезон . обаче , растенията не са се адаптирали към това нещо и са изсъхнали вече още в средата на лятото - просто имат по-кратък вегетационен цикъл спрямо вече по-дългото и сухо лято . цял месец , или вече почти два , са сухи навсякъде храсти и треви преди дъждовния период на есента . съчетано с топлото време всичко изсъхва както си трябва . достатъчна е една искра някъде , и както в ранна есен има повечко ветрове , огънят се разнася за часове на огромен фронт . обаче при такъв пожар не горят само треви и храсти , изгарят и дърветата , а те най-ни трябват за преработка на СО2 . и това само ще продължава малко по малко да се увеличава . все по-дълго и сухо лято . все повече мащабни пожари , все по-чести бури и урагани - породени от големите температурни разлики , съответно повече наводнения . това е . по-нататък ще става още по-интересно . звучи ти като някакъв холивудски апокалипсис ? за съжаление , не ... баш си е живата реалност .хората ще трябва доста неща да променим , ако искаме да живеем в мир и сговор 9млрд. на планетата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 10
deaf
преди 4 години
Умирайки растението изпуска толкова количество СО2,колкото е абсорбирало през живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 4 години
да повторим: по-голяма вероятност от бързо разпространение на пожари (независимо от първопричината)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
mrynmryn
преди 4 години
Как трева се възпламенява от нищото? Пожарите винаги имат причина, вероятно единствените начини (поне, които ми идват в момента на акъла), които не са свързани с човек са - светкавици или лава. До колкото знам, там активни вулкани няма, та остава само светкавица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
то е малко като синджир марка , един вид ... :)))най-простичко :парникови газове -> повишаване на температурите ->по-дълъг летен сезон -> по-голямо засушаване ->по-голяма вероятност от бързо разпространение на пожари (независимо от първопричината) -> нова доза сажди и парникови газове ->по-малко многогодишни растения абсорбиращи СО2 ->завърти отначало на цикъла ... :)))хората , дето Грета ги цитира като гледа намръщено от някоя трибуна , това го предсказват от 20-30 години , че честотата и мащаба на тези явления ще се увеличава ... :))) ... не е да не се знае ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Нещо твърде много фасове взеха да хвърлят напоследък, макар пушачите да намаляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 12
mrynmryn
преди 4 години
Какви емисии ги гонят, някой си е хвърлил я фас, я бутилка, я нещо друго, което има потенциална опасност от пожар и е запалил всичко след себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още