IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Богатите трябва да плащат повече данъци

Аз съм за данъчна система, в която, ако имате повече пари, плащате по-висок процент налози, твърди той

09:28 | 04.01.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс започна последното десетилетие със състояние, надхвърлящо 50 млрд. долара, както и с обещание да дари голяма част от богатството си за благотворителност.

В края на десетилетието той наистина беше дал милиарди долари за борба с бедността и за подобряване на здравеопазването и образованието. Но богатството му също така се е удвоило през този период в резултат на покачващите се фондови пазари и благоприятната данъчна политика, съобщава Bloomberg.

Но това не попречи на втория най-богат човек в света да заяви, че иска неговите "колеги" милиардери да плащат много по-високи данъци.

"Американските депутати трябва да се погрижат за вратичките в законите, да повишат данъка върху недвижимите имоти и да увеличат данъка върху доходите от капитал, така че да се равнява на ставката на доходите от труд", пише Гейтс в последния си блог пост за годината. Той също така призова държавата и местните власти да направят данъците си „по-справедливи“ и отново подкрепи държавния данък върху доходите във Вашингтон, където живее.

„Аз бях непропорционално възнаграден за работата, която свърших, докато много други, които работят също толкова усърдно, се борят за това“, пише той. „Ето защо аз съм за данъчна система, в която, ако имате повече пари, плащате по-висок процент данъци. И мисля, че богатите трябва да плащат повече, отколкото в момента, включително Мелинда и аз", добави още Гейтс.

64-годишният американец има богатвсто с нетна стойност от 113,7 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index, класация на 500-те най-богати хора в света. През 2010 г. Бил и Мелинда заедно с Уорън Бъфет дадоха обещание, известно като „Giving Pledge“, като помолиха други милиардери също да раздадат части от богатството си. По данни от месец май 204 души от 23 държави са се съгласили да участват.

На събитие през ноември Гейтс изрази резерви относно данъка върху богатството, предложен от кандидатите за президент и вицепрезидент Елизабет Уорън и Бърни Сандърс. В своята блог публикация той заяви, че няма да заеме позиция относно различните предложения, които се обсъждат по време на кампанията.

„Но аз вярвам, че можем да направим нашата система по-справедлива, без да жертваме стимула за иновации“, каза той. „През 70-те години, когато Пол Алън и аз стартирахме Microsoft, пределните данъчни ставки бяха почти два пъти по-високи от днес. Това не навреди на стимула ни да създадем страхотна компания", добави още Гейтс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
miccaelis
преди 4 години
да, а до са кат трепеше *** и маhгалите в Индия с ваксини и праеше коприльони нешо не удряше на съвест, да но у раята се надига недоволство и ше има френската революция с отсечени глави от тва се плашат такива нещастници като тоя скаnаняк дет изтрепа хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 4 години
по банковите им сметки ли прецени че са умни ? тоест тиквата и доганя са най умните у нса и като говорят трябва да ги слушаме и да се учим !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Нека да не гледаме американската данъчна система, защото повечето тук нямаме представа каква е тя в детайли. В САЩ има изграден начин на мислене за правене на дарения в огромни размери, което по нашите ширини никой не практикува. Тук въведената ( от БСП, да не повярваш и те да направят нещо смислено) плоска ставка от 10% работи добре, справедлива е и трябва да се запази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
мхм , май не слушаш внимателно ...след като все още драскаш тука ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
kane
преди 4 години
Когато Гейтс или Бъфет говорят, аз слушам, защото зная че са прави и говорят от позицията на едни от най успешните и умни хора живяли някога и от тях само мога да уча!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
почти съм на път да повярвам , че били е комунист ... работи според способностите си , а получава според потребностите си ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Mit1
преди 4 години
Разбира се, че не им пречи да раздават богатството си за различни каузи. Тук, обаче става въпрос за нещо съвсем друго. Данъците са ЗАДЪЛЖЕНИЕ, а не пожелание. Били казва да го превърнат в задължение. Освен това тук има и друг момент. Едно е той и още няколко човека да дават, защото никой не им пречи, съвсем друго е чрез данъци системата да обхване хиляди хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още