IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са започнали прехвърляне на над 4 хиляди военни в Кувейт

Нарастването на американското военно присъствие в Близкия изток е резултат от опасенията на Вашингтон от вероятни актове на отмъщение от страна на Иран

10:49 | 05.01.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съединените щати са започнали прехвърляне в Кувейт на повече от 4 000 войници. Това става в условията на нараснало напрежение след убийството на иранския генерал Касем Солеймани. Асошейтед прес цитира информация на говорител на военните, който съобщава, че 700 военнослужещи вече са заминали тази седмица за Кувейт, предава БНР.

Нарастването на американското военно присъствие в Близкия изток е резултат от опасенията на Вашингтон от вероятни актове на отмъщение от страна на Иран след ликвидирането на Солеймани.

По-рано президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди Иран, че Вашингтон може да атакува ирански обекти, ако Техеран нападне американци или американски обекти, в отговор на убийството на висшия военен.

Касем Солеймани, командващ подразделението за специални операции "Ал Кудс" на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, беше убит в петък при американски ракетен удар с дрон по летището в Багдад. При нападението загинаха също неговият помощник Абу Махди ал Мухандис, заместник-командващ иракските шиитски милиции Хашд аш Шааби и още осем души.

Тялото на убития в Ирак военен командир беше върнато днес в Иран, съобщи официалната информационна агенция ИРИБ, цитирана от Ройтерс. Тленните останки на Солеймани бяха превозени със самолет до югозападния ирански град Ахваз. ИРИБ публикува видеоклип със свалянето на обвития в иранското знаме ковчег на Солеймани, от самолет, под звуците на военен оркестър.

Репортаж, предаван на живо от държавната телевизия, показа как хиляди опечалени иранци, облечени в черно, преминават през Ахваз.

Докато мнозина иранци участваха през последните дни в масови прояви, за да дадат израз на скръбта си от смъртта на Солеймани, смятан за втората по сила фигура след върховния духовен водач аятолах Али Хаменей, други се тревожат, че неговата смърт може да въвлече страната им във война със суперсила.

Тялото на ръководителя на подкрепяните от Техеран иракски милиции Абу Махди ал Мухандиз, убит заедно със Солеймани, също беше транспортирано в Ахваз, съобщи ИРИБ.

Ирански хакери разбиха вчера интернет сайта на американска федерална агенция и публикуваха послания с обещания да отмъстят за смъртта на генерал Касем Солеймани, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Главната страница на портала на Федералната програма на библиотечните хранилища (FDLP - Federal Depository Library Program) била заменена със страница с надписи на английски и персийски език: "Това е послание от Ислямска република Иран. Ние няма да престанем да оказваме подкрепа на нашите приятели в региона - угнетените народи на Палестина, Йемен, Бахрейн, народа и правителството на Сирия и Ирак".

Компютърните пирати твърдели също, че порталът бил разбит от "ирански хакери", членове на "групата за киберсигурност на Иран". На страницата бил поместен колаж, изобразяващ Тръмп, окървавен след удар с юмрук, нанесен от Иран и заобиколен от летящи ракети.

В посланието, поместено на разбития сайт, се отправяло предупреждение, че виновните за смъртта на Солеймани ще бъдат застигнати от "ужасно отмъщение".

"Това е само малка част от киберспособностите на Иран", се четяло на друг надпис, написан с бели букви на черен фон.

Порталът FDLP помества правителствена документация в свободен достъп.

Вчера Министерството на вътрешната сигурност на САЩ предупреди, че иранските власти могат да извършат терористично нападение или кибератака срещу критично важни обекти от инфраструктурата на САЩ след убийството на Солеймани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 3
deaf
преди 4 години
Империите никога не забравят този който ги е наранил и винаги накрая му го връщат тъпкано. Въпреки че превзема Картаген,Римската империя не спира,а продължава още доста години да преследва Ханибал докато най-накрая го спипва на територията на днешна Турция... Четете бе хора,не бъдете само чукчи-писатели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
deaf
преди 4 години
Каквито дронове и ракети да имаш,успешна и завършена война се счита и днес тази,при която войниците ти са СТЪПИЛИ на чуждата земя и са я завладели. Войната срещу Югославия свърши едва когато американските войници влязоха в Косово. В Ирак - също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Война няма да има. Тръмп обеща само 52 удара върху ирански обекти, включително културно-исторически. По един за всеки взет заложник през 1979 години. PS Явно в САЩ трябваше да изберат някой по-млад за президент. Сега Тръмп помни тези събития и иска да си връща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
Абе ти явно живееш още в миналия век ! Каква мобилизация , какви пушки бе ... дронове и ракети ползват сега съвременните рицари на демокрацията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 8
deaf
преди 4 години
Сигурен признак,че ще има война е ако САЩ свикат частична или цяла мобилизация на американският народ. Такава засега няма. През 2003г. САЩ обявиха мобилизация и тогава дори и на Саддам Фюсеин му стана ясно че американците не се шегуват и че войната вече е необратима. И почна да се умилква на Буш-младши,но беше късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Напълно си прав. Дори и на Русия и ОПЕК не им изнася тези държави да продават петрол защото те ще трябва да си намалят производството.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
може би си пропуснал в новинарският поток , октомври миналата година усато натовариха за дислоциране в Европа 2500 бойни машини(танкове, бронетранспортьори, самоходни гаубици) . интересен факт беше , уж за европа но камуфлажите им не бяха зелено-кафяви , а пустинни ... :))) ... то май и новото им производство вече стандартно излиза с пустинни камуфлажи ...погледни акциите на производителите на самонасочващи се бомби и крилати ракети , всичките работят на високи обороти по държавна поръчка от началото на годината ... както писа един съфорумец , на никой не му трябва в момента ирански , венецуелски , сирийски или либийски нефт на пазара . цената хептем ще утече , ако и те започнат да продават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 9
korn
преди 4 години
Китайците, които малтретират мюсулманите в собствената си държава и ги затварят в резервати и центрове, щели да тръгнат да воюват със САЩ заради иранските ислямисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
Ivan.r
преди 4 години
Големът на Израел отново ще се събуди за да служи на своя господар... Позор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 19
korn
преди 4 години
Сериозно ли мислиш че най САЩ, които са най голямата икономическа сила в света,с най голямата и мощна армия, с бази по целия свят, притежаващи няколко хиляди атомни, водородни и термоядрени бомби ще се нуждаят от България за да водят война с Иран?Единствените българи които могат да загинат са такива като те,предали вярата си, приели исляма и готови да заминат да бранят ислямскитеси братя от Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още