IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяват фирмата, складирала 50 т отпадъци от Италия във Враца*

Инспекцията на ДАНС и РИОСВ показва, че боклукът не е опасен за здравето и живота на хората

13:50 | 05.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Община Враца</em></p>

Снимка: Община Враца

От утре екоинспекцията във Враца започва проверка на фирмата, която складира в града 50 тона отпадъци от Италия. Това каза пред БНТ директорът на РИОСВ в града инж. Христо Христов.

Инспекцията, извършена от ДАНС и РИОСВ, показва, че въпросният боклук не е опасен за здравето и живота на хората.

50 тона употребявани тонер касети от принтери са депонирани на складова площ в една от промишлените зони на Враца. Част от отпадъците са пакетирани в чували, а друга част са натрупани на купчини директно на земята.

След получен сигнал компетентните органи са проверили на място и е установено, че касетите са докарани от Италия от фирма с регистрация в София. До момента е ясно само, че ще има санкции за собственика на складовата площ, на която са стоварени балите и контейнерите, тъй като няма лиценз за подобна дейност. 

„Вчера сме извършили проверка с представители на ДАНС във връзка със сигнала и е установено, че са пластмасови отпадъци, внесени от Италия с трансграничен превоз. Не е опасен отпадък. В понеделник предстои контакт и с фирмата. Няма лицензирана площадка, няма съответните разрешителни от РИОСВ-Враца“, коментира инж. Христо Христов, директор на РИОСВ-Враца.

Собственикът на склада не е открит за коментар. До депонираните отпадъци обаче може да влезе всеки. Достъпът до площадката е свободен, порталът е отворен, няма и охрана, която да спре желаещите да влязат вътре.

Investor.bg припомня, че преди седмица бяха открити 9 хиляди тона отпадъци, внесени по море от Италия, от фирма „Феникс Плевен“ ЕООД. По повод акцията и открития боклук в Плевен премиерът Бойко Борисов съобщи, че поне още седем площадки в страната за отпадъци се очаква да бъдат проверени. Коментарът му беше

„Сега, като тръгнат по тази заповед, ще стигнат до кой я е подписал, ще стигнат до високите етажи. Това е борба с корупцията“, посочи преди дни Борисов и напомни, че всеки, който си мисли, че може да си прави някаква далавера за сметка на държавата и здравето на хората, ще си получи своите санкции.

Кметът на Враца Калин Каменов заяви, че в града няма да се допусне изгаряне на пластмасови отпадъци и складирането на опасни боклуци. Нито една институция не е уведомена за складирането на балите с отпадъчни материали, посочи кметът, цитиран от БНР.

"Идеята на собственика на тези касети по никакъв начин не е коментирана с мен и екипа ми. Не е редно този начин да се действа! Първо, се внасят проектите, съгласуват се с общината, съгласуват се с инспекцията по околна среда и след това се пристъпва към действия, свързани с доставка на суровини и материали за преработване".

От общината са направили свое проучване.

"Има идея тези тонер касети да се раздробяват механично, без да има горене, топене или термична обработка, която да вреди на околната среда, а в последствие – желязото, което ще се извлича, да се предава на вторични суровини, а пластмасата да се продава на заводи, които оперират и работят с подобна суровина".

* Допълнена към 17.15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
*** от ЕС е здравословен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още