IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран може да подаде жалба срещу САЩ до Съвета за сигурност на ООН

Повод за жалбата са убийствата на ген. Солеймани и шиитския командир Абу Махди ал Мухандис в нощта срещу петък

14:32 | 05.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за сигурност и отбрана на парламента на Иран ще предложи правителството да подаде жалба до Съвета за сигурност на ООН срещу САЩ, съобщава арабският сателитен канал Al Arabiya, позовавайки се на изявление на представител на комисията, информира БНТ.

Повод за жалбата са убийствата на генерал Касем Солеймани и шиитския командир Абу Махди ал Мухандис в нощта срещу петък. 

Парламентът на Ирак заседава в неделя, когато се очаква да бъде дискутирано и присъствието на американските военни в страната.

По-рано беше съобщено, че във връзка с последните събития Ирак вече е ограничил американските военни операции на своята територия. Съединените щати също заявиха, че намаляват дейностите си в Ирак, а НАТО обяви, че прекратява иракската програма за военно обучение. Освен това представители на иракската шиитска милиция, чиито командир загина в резултат на американската атака, се заканиха да започнат атаки на базите, използвани от американците в Ирак.

В същото време местни медии съобщават, че Вашингтон изпраща военен кораб в региона на Близкия Изток с няколко хиляди пехотинци, за да защити американските интереси в региона.

Международната общност вече призова САЩ и Иран да се въздържат от военни действия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ей тва е отмъщение, не ала-бала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още