IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли отмъщението на Техеран срещу Вашингтон да бъде насочено към петрола?

Потенциална атака срещу регионални нефтопреработвателни комплекси би имала по-силен ефект от нападенията през септември, пише Джулиан Лий

15:27 | 05.01.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Събитията през 2019 г. показаха колко уязвими могат да бъдат доставките на петрол. През изминалата година Иран беше обвинявана за редица нападения срещу петролни танкери, тръбопроводи и нефтопреработвателния комплекси в Близкия изток.  Големият въпрос сега е дали след убийството на един от най-влиятелните ирански генерали Касем Солеймани сред целите при потенциалния отговор на Техеран срещу Вашингтон може да бъде петролната индустрия, пише Джулиан Лий в свой анализ за Bloomberg.

Към момента няма конкретна причина, поради която да се счита, че отмъщението на Иран ще бъде насочено срещу петрола. Но и най-добре пазените инсталации за производство на петрол станаха обект на различни нападения. Най-големият удар би бил срещу множеството петролни танкери в Ормузкия проток, което би нарушило доставките на петрол. Близо 34 млн. барела суров петрол са преминали през изминалия месец от Саудитска Арабия, Кувейт и Ирак през протока, за да стигнат до крайните си цели в Персийския залив и САЩ, показват изчисления на Bloomberg.

Нападенията през септември срещу нефтопреработвателните комплекси на Saudi Aramco в Саудитска Арабия прекъснаха производство на 5.7 млн. барела петрол дневно. Тогавашните събития послужиха като сигнална лампа за сигурността в петролната индустрия. 

Отговорност за тази атака поеха подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен. Терористичният акт доведе до осезаемо покачване на цените на петрола, но то се задържа за кратко.

Сега ситуацията изглежда по-различно. Цените на петрола се покачват от октомври миналата година и убийството на Солеймани ги изпрати до най-високото ниво от април. Прогнозите за повишено търсене на петрола не са се подобрили, но първата фаза от търговската сделка между Китай и САЩ вдъхва оптимизъм на пазарите. Погледите са насочени и към споразумението между страните членки на ОПЕК. Саудитска Арабия обещава да съкрати производството си на петрол допълнително с 400 хил. барела на ден. Така страната ще добива петрол със същите нива от март.

Последните данни за петролната индустрия в САЩ показват, че през октомври производството на петрол се е увеличило със 170 хил. барела на ден спрямо предходния месец. Но дневното производство все още е с близо 90 хил. барела по-малко от предварителните очаквания на правителствената агенция в областта на енергетиката на САЩ.

Сегашната ситуация и затегнатият пазар означават, че потенциална атака срещу регионални нефтопреработвателни комплекси би имала по-силен ефект от нападенията през септември. Това е солидна причина петролните пазари да бъдат разтревожени.

Още новини и анализи четете в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 4 години
ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ БОРСИТЕ ДО ФИНАНСОВ АПОКАЛИПСИС, КОЙТО АМЕРИКАНЦИТЕ С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ ПРЕПИШАТ НА ИРАН ...Ами то точно това е целта. Иначе как американците ще си оправят дълговете и кой да е виновен за следващата финансова криза, която настъпва? САЩ ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Или пък зелените да измислят нещо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Напълно си прав. Американците си осигуриха собствено производство на петрол и газ и малко им е през оная работа ..... Дори добре дошло и за тях ... ще изнасят на по добри цени :) А ние дори не направихме опит да проучим за газ..... Ама нали все се надяваме на някой "брат" да дойде и да ни освободи .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
крас
преди 4 години
ЧЕ КЪДЕ ДРУГАДЕ ДА БЪДЕ НАСОЧЕН ОТВЕТНИЯ УДАР НА ИРАН ОСВЕН КЪМ ОРМУЗСКИЯ ПРОТОК ?!Това е сериозна заплаха предвид факта, че през протока, който свързва Персийския залив с Индийския океан, преминават около 40% от целия петрол, транспортиран по вода в света или 15 милиона барела дневно. По-голямата част от суровия петрол на Саудитска Арабия, Иран, ОАЕ, Кувейт и Ирак заедно с почти целия втечнен газ от Катар се транспортират през широкия едва 55 км канал между Оман и Иран.Затварянето на транзитния канал ще бъде "наистина лесно", или както казват иранците "по-лесно от това да изпиеш чаша вода". Анализатори прогнозират, че, ако ислямската република наистина блокира транзитния канал, цените на петрола могат да стигнат над 175 долара за барел. Това би се отразило пагубно на западните икономики и особено на Европа, която внася около 20% от иранския петролен експорт. ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ БОРСИТЕ ДО ФИНАНСОВ АПОКАЛИПСИС, КОЙТО АМЕРИКАНЦИТЕ С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ ПРЕПИШАТ НА ИРАН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още